Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Skupština BPK izvršila izbor delegata za Dom naroda FBiH

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u nastavku konstituirajuće sjednice večeras je izvršila izbor delegata za Dom naroda FBiH.

Poslanici su glasali za ukupno sedam kandidatskih listi koje je ovjeriCIK BiH. Četiri iz reda Bošnjaka, dvije iz reda Srba i jednu iz reda Hrvata.

Kada je riječ o listama iz reda Bošnjačkog naroda, lista Nezima Alagića (NiP) dobila je devet glasova, lista Aide Obuća (SDA) sedam glasova, lista Damira Žuge (SBiH) šest glasova, dok lista BH Demokrata Džebrail Bajramović nije imala glasova.

Po jedan glas dobile su kandidatske liste iz reda Srba, stranke Novi početak (Branka Cvijetić) i zastupnice Daliborke Milović.

To znači da će izbor delegata iz reda srpskog naroda biti odlučen žrijebom u CIK-u.

Također jedan glas dobila je i lista BNS-a odnosno Berina Fejzić iz reda hrvatskog naroda.

Nakon što je Skupština BPK-a usvojila izvještaj komisije za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, u skladu s procedurom, izborni materijal bit će dostavljen CIK-u BiH na potvrđivanje i konačnu raspodjelu mandata.

Većinu u Skupštinu BPK imaju stranke okopljene oko Trojke i to bez SDA.

Potpise za novu većinu za Skupštinu BPK stavili su predstavnici NiP-a, Novog početka, SDP-a, SBiH, Nove političke inicijative, BH demokrata i SBB-a. Sastanak je održan danas u hotelu Behar u Goraždu.

Raport.ba