Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Skupština USK potvrdila novi saziv Vlade, premijer ponovo Mustafa Ružnić

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na vanrednoj sjednici imenovala novi saziv Kantonalne vlade. Kao što je i najavljeno, skupštinsku većinu i Vladu formirali su Stranka demokratske akcije (SDA), Narodni evropski savez (NES), Demokratska fronta (DF) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Premijer je Mustafa Ružnić (NES), koji je ovu funkciju obnašao i u prethodnom mandatnom periodu. Njegov stranački kolega Muris Halkić ostat će na poziciji ministra zdravstva, baš kao i dosadašnja ministrica privrede Samra Mehić (SBiH).

Adis Džanić (NES) je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a Senad Dizdarić (NES) prvi čovjek Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Ministar obrazovanja je Edvin Alijanović (DF), dok je za ministra unutrašnjih poslova USK imenovan Božidar Živko (DF).

Sanel Mahić iz Stranke demokratske akcije je ministar financija. Njegove stranačke kolege Dragan Polimanac i Esad Bašagić predvodit će Ministarstvo pravde, odnosno Ministarstvo za boračka pitanja USK.

Na početku vanredne sjednice kompletirano je i skupštinsko rukovodstvo, koje će u narednom periodu činiti predsjedavajući Jasmin Musić (SDA), zamjenica Ines Delić (SDA) i Mladen Lonić (SDP).

Inače, u trenutnom skupštinskom sazivu SDA i NES imaju po osam zastupnika, DF tri, a Stranka za BiH jednog, tako da će u novoj većini Kantonalne skupštine participirati ukupno 20 zastupnika (dvotrećinska većina) iz ove četiri političke partije.

U opoziciji ostaju Socijaldemokratska partija (SDP) i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) sa po tri, Narod i pravda (NiP) dva, te Naša stranka i Laburistička stranka sa po jednim zastupnikom.

Raport.ba