Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Slijedi glasanje: Evropski parlament uvodi nove sankcije Miloradu Dodiku?

Evropski parlament večeras je završio debatu o rezoluciji o primjeni zajedničke spoljne i sigurnosne politike Evropske unije (ZSBP). Rezolucija bi trebalo da bude usvojena sutra na glasanju.

U dijelu tog dokumenta navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

U rezoluciji, kada je riječ o Srbiji, navodi se da Evropski parlament žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije sa ZSBP.

Evropski parlament: Srbija treba pokazati više

Tvrde da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava. Traži se i da Srbija pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU.

Autor rezolucije je predsjednik komiteta za spoljne poslove EP Nijemac David McAlister. U tekstu se navodi da se Srbija mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i prava EU, prenosi Danas.

Osnov Rezolucije su “tektonske promjene koje su nastale u geopolitičkom okruženju. One su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova”.

Naglašava se da je na Zapadnom Balkanu potrebno da zemlje kandidati i potencijalne zemlje kandidati u potpunosti usklade svoje politike sa ZSBP. Posebno s politikom sankcija protiv trećih zemalja.

U rezoluciji se pozivaju Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Snažna podrška Zapadnom Balkanu

Ističe se i snažna podrška EP evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana i njihovom dovođenju do statusa punopravnih članica EU.

U vezi sa Bosnom i Hercegovinom poziva se da se donesu ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u BiH. U to su uključeni oni koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu cjelovitost, posebno Milorad Dodika. Pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak.

Rezolucija izražava zabrinutost u vezi sa sadržajem i načinom na koji su izmijenjeni izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH. Ističe se da je Visoki predstavnik u BiH izmjene predložio na dan izbora. To bi, navode, moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etnonacionalizam.

Poziv Visokom predstavniku

Rezolucijom se pozivaju Visoki predstavnik i države članice da produže mandat operacije EUFOR Altea. No, pozivaju se i da se na odgovarajući način pripreme za alternativne scenarije.

U tekstu se, također, izražava zabrinutost zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheliyja. Navodi se da komesar za susjedstvo i proširenje namjerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji.

Apeluje se na EK da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li postupanje i politika koju zagovara komesar za proširenje predstavlja kršenje Kodeksa.

Raport.ba