Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Snijeg je stigao, no već u ponedjeljak temperature idu gore

Do kraja mjeseca ne trebamo očekivati dugotrajnija otopljenja, ali će ih sudeći prema najavama meteorologa ipak biti.

– Do utorka ponegdje u brdsko-planinskim oblastima očekuje nas i više od 40 centimetara novoga snijega, a lokalno u nizinama Bosne i preko 35 milimetara kiše. Na samom početku sedmice, ponegdje u nizinama Bosne i do + 10 stepeni, a u Hercegovini i do +15. Ali to je samo kratkotrajno – kaže meteorolog amater Alen Jusufović.

Jusufović je u izjavu za Dnevni avaz upozorio na poplave koje smo u proteklim danima zabilježili u pojedinim gradovima, te ističe da i dalje nema mjesta opuštanju.

– Zbog prenakvašenog tla prijete klizišta i odroni kamenja, ali i pojedine rijeke sa mogućim novim izlijevanjem, jer će početkom naredne sedmice uz zatopljenje biti i dosta kiše. Kišne padavine su najizglednije u Hercegovini, zatim sjeveroistoku, sjeveru i djelimično istoku Bosne – dodaje Jusufović.

Zbog kruženja hladnog zraka nad Sredozemljem i formiranja ciklona, pojašnjava, nastavit će se nestabilno razdoblje.

– Temperature sutra od minus 1 do 5, u Hercegovini do 9 stepeni. U ponedjeljak toplije. Od utorka sjeverna i sjeveroistočna strujanja zraka, temperatura u postepenom padu uz nastavak nestabilna vremena, uz obilnije padavine u Bosni, dok bi u Hercegovini bilo znatno manje padavina. Dakle, u naredna 72 sata očekuju nas padavine uz dosta kiše u nižim predjelima – kaže Jusufović.

Vijest Snijeg je stigao, no već u ponedjeljak temperature idu gore se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus