Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Spasilačka ekipa dočekana u Brčkom nakon povratka iz Turske

Spasilačka ekipa iz Brčkog, koja je prije 10 dana upućena na područje Turske zahvaćeno razornim potresom, sinoć je dočekana ispred prostorija Odsjeka civilne zaštite.

Spasitelje su dočekali njihovi članovi obitelji, kolege iz Odsjeka i Crvenog križa te gradonačelnik Esed Kadrić i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić.

“Bili smo raspoređeni u Kahramanmarašu, jedan od gradova koji je najviše pogođen potresom i tamo smo bili pridodati turskoj spasilačkoj službi IHH s kojima smo vršili potragu za preživjelima. Nažalost, pošto smo radili na objektima koji su potpuno urušeni, nismo pronašli nijednu preživjelu osobu. Radili smo po vjetru, hladnoći, prašini… Najteže je bilo kada smo pronalazili po čitave obitelji zatrpane, posljedice razaranja su katastrofalne”, izjavio je vođa spasilačke ekipe Slaviša Lazendić.

“Prije polaska, stupili smo u kontakt s državljankom BiH kojoj je bila potrebna medicinska pomoć. Jedan dio tima, naša medicinarka i doktor, otišli su da je obiđu i pruže potrebnu medicinsku pomoć. Pregledani su i ostali mještani koji su bili tu, dali smo lijekove, hranu, vodu i ostalo što je bilo potrebno, i onda smo krenuli kući”, dodao je Lazendić.

“Stradanja su velika, katastrofalna, jedan grad je potpuno urušen. To su jako potresne scene, neopisivo je kad vidite takve razorne posljedice, koliko je stradanja, poginulih… Humanitarna pomoć stiže sa svih strana, ljudima tamo je potrebna psihološka i socijalna pomoć”, kazala je Emina Hasikić, članica spasilačkog ekipe.

Vijest Spasilačka ekipa dočekana u Brčkom nakon povratka iz Turske se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus