Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Šta je Borjana Krišto poručila predsjednici Evropskog parlamenta?

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, održala je sastanak s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Dužnosnice su razgovarale o evropskom putu i EU statusu kandidata Bosne i Hercegovine, političkim prilikama nakon Općih izbora održanih u oktobru 2022. godine, predstojećim reformama na evropskom putu, kao i ekonomskom stanju u državi.

Također su razgovarale i o zastupljenosti žena u političkom životu te liderskim funkcijama u Bosni i Hercegovini.

Krišto je naglasila duboko zadovoljstvo postignutim iskorakom u vidu ostvarenja statusa kandidata za BiH.

Pri tome je istaknula zahvalnost svim evropskim partnerima, državama članicama i institucijama EU-a na predanosti za ostvarenje takvog napretka. Izrazila je i očekivanje za intenziviranje saradnje u svim područjima na predstojećem putu reformi.

Kazala je kako je stabilizacija unutarnjih prilika ključni element za postizanje sveopćeg i ubrzanog napretka. Izrazila je zadovoljstvo konstruktivnim političkim dijalogom te nastojanjima za brzom uspostavom vlasti.

Istovremeno, razgovarano je i o trenutnim ekonomskim prilikama u BiH. Osvrnule su se na nesigurnosti koje su uzrokovane globalnim poremećajima i izazovima.

Također, dužnosnice su razgovarale o prioritetima i načinima omogućavanja perspektivnije budućnosti svim građanima u Bosni i Hercegovini, objavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Borjana Krišto je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu održala i bilateralni sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Raport.ba