Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Šta je francuska državna sekretarka poručila Bećiroviću?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa državnom sekretarkom za Evropu Republike Francuske Laurence Boone, javlja Anadolija.

Državna sekretarka za Evropu Republike Francuske Boone je poručila kako njena posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na Zapadnom Balkanu, u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te da je opredijeljena za daljnju pomoć u svim oblastima, a posebno u pogledu EU integracija.

Tokom razgovora naglašena je neophodnost funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine kao preduslova za reforme i dalji razvoj zemlje, kao i da Francuska očekuje od Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju četrnaest prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

Državna sekretarka za Evropu Republike Francuske Laurence Boone je posebno istakla važnost vladavine prava, izgradnje nezavisnog pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Sagovornici su istakli i važnost zaključivanja sporazuma o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji u području mladih između resornih ministarstava dvije zemlje.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i državna sekretarka Laurence Boone su razgovarali i o prijedlogu predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona o Evropskoj političkoj zajednici (EPC), novoj evropskoj organizaciji koja bi omogućila evropskim demokratskim zemljama sa “zajedničkim temeljnim vrijednostima“ da pronađu prostor za saradnju, koja bi mogla uključivati političku koordinaciju, sigurnosnu saradnju, energetiku i slobodno kretanje ljudi.

Raport.ba