Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Stanivuković i Đajić na mrežama razmjenjuju uvrede, ali realnost je potpuno drugačija

Javne kritike i sukobi, a tajni zagrljaji. Tako bi se ukratko mogla opisati politička scena u Bosni i Hercegovini, ali najbolji primjer kako sve to funkcioniše trenutno je u Banjoj Luci. Dok zamajavaju građane oštrim razmjenama riječi, u gradu se mijenjaju regulacioni planovi i niču nove zgrade, često i bez građevinskih dozvola, piše Federalna.

Politički rolerkoster u Banjoj Luci i dalje vozi. Praznici su prošli, ali ni oni nisu mogli da zamaskiraju lokalne političke odnose. Skupština grada u posljednjih pola godine skoro da i ne radi, zasjedali su samo o pitanju rebalansa i budžeta za 2023. godinu, a doskorašnji predsjednik iste te Skupštine već mjesecima grije klupu u entitetskom parlamentu. Dosadašnje mjesto i dalje je upražnjeno. Sve je stalo, samo napadi političkih protivnika i dalje dominiraju u javnosti.

„Draško Stanivuković je napravio promociju sebe i svojih bolesnih političkih ambicija. I pokazao još jednom koliki je manipulator i koliko iza tog odglumljenog osmijeha stoji surovost i podlost“, rekao je Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka.

Ipak, daleko od mikrofona i kamera, bar onih javnih, prijateljsko druženje, pričanje viceva, osmjesi i zagrljaji političkih protivnika.

„Ja sam bio domaćin, a došao je i doktor Đajić s nekim svojim gostima. Ušao s nekom svojom harizmom, za koju je teško naći način kako se postaviti, i krenuo da priča vic o Gradskoj upravi, a onda i one prostačke viceve“, objašnjavao je Stanivuković njihovo druženje.

Ipak, videosnimak je bio dovoljan da se vrati priča o političkoj simbiozi. Posebno je aktuelizovana pitanjem regulacionih planova o centru Banje Luke, gdje bi po planu aktuelne gradske vlasti firma Prointer, koja se dovodi u vezu za Igorom Dodikom, dobila mogućnost da gradi neboder od 15 spratova. Kritike stižu i od građana.

„Izabrani ste zbog jedne priče. Zbog te priče ste došli. Onda ste tu priču promijenili. Nas bajke ne interesuju. Hvala vam.“

Podrška građanima, ali i oštro kritikovanje dojučerašnjeg opozicionog saborca ponovo stiže i od Nebojše Vukanovića. Kaže, Stanivuković je stao na stranu tajkuna.

„Da se uključe grđani, da daju svoje mišljenje, a ne da se samo usvaja mišljenje ljudi koji imaju krupni kapital i koji koriste zarobljenost institucije i korumpiranost da ispunjavaju svoje lične hirove“, poručio je Vukanović.

„Rekao bih da takvi napadi tih saboraca najviše koriste Đajiću i SNSD-u“, smatra Stanivuković.

Kako navodi Stanivuković, nije misija politike da budete opozicionar, nego da budete vlast i rješavate probleme te da nema pravo da Gradsku upravu žrtvuje za svoje političke ciljeve.

Nebojša Vukanović optužio je Stanivukovića za saradnju s režimom.

“Puno se stvari proguta zbog opšteg cilja, bio sam strpljiv i čekao da se Stanivuković vrati na politiku koju je, bar deklarativno, zastupao do 2020. godine dok nije postao gradonačelnik, čekao da prođu izbori 2022. kako ne bi javnim kritikama Stanivukovićevih poteza napravio štetu kandidatima opozicije, ali više nema razloga za čekanje povratka jer je jasno da je on pošao putem simbioze i propasti. Dosta je bilo Draškovog populizma, glumatanja, foliranja, obmana, manipulacija i poigravanja emocija masama, kako bi se prikrio zaokret, i narodu treba jasno reći da je paktom sa režimom, koji još uvijek pokušava nevješto da prikrije, izdao glasače k narod koji ga je birao”, navodi Vukanović.

Ističe kako je vjerovao Stanivukoviću i da mu je žao što je pogriješio.

“Sa mnogima sam se u Banjoj Luci posvađao, jer su bili protiv Draška, a sad nažalost vidim da su bili u pravu, i pokušat ću da ispravim greške i da skratim mandat Stanivukovića, jer je to interes svih slobodnih građana Banje Luke i protivnika režima, koji jedino na ovakav način, podvalom, izdajom i iznutra, može da povrati Banju Luku jer su banjalučani u tri izborna ciklusa jasno pokazali da ne podržavaju režim i tiraniju”, zaključio je Vukanović.

“Umjesto zaokreta svjedoci smo da je Stanivuković pristao biti servis krupnog kapitala i tajkuna, da se mijenjaju Regulacioni planovi i daju građevinske dozvole kako im odgovara, namještaju tenderi, zapošljava bez konkursa, da nema nikakve suštinske razlike u ponašanju između Stanivukovića i njegovih prethodnika, od Zgradoljuba Davidovića do Radojičića, samo što se sada sve pokušava prikriti medijskim bombardovanjem, spinovanjem, morem informacija i fotografija”.

Vijest Stanivuković i Đajić na mrežama razmjenjuju uvrede, ali realnost je potpuno drugačija se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus