Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Stigla je gripa: U Federaciji potvrđen prvi slučaj tipa B

U Federaciji Bosne i Hercegovine potvrđen je prvi slučaj sezonske gripe. Uzorak, koji je uzet od pacijenta u Sarajevu, pozitivan je na virus gripe tip B. Da li nadležni raspolažu dovoljnim brojem vakcina protiv gripe i ko će imati prioritet pri vakcinaciji?

“Virus tipa B nije ništa što ova naša vakcina koju imamo ne pokriva zaštitom. Mi još imamo 1 400 vakcina protiv gripe od 7 600, koliko smo dobili kao Dom zdravlja. Mislim da je decembar mjesec krajnji rok da apelujemo i putem medija na pripadnike rizičnih skupina koji su radno sposobni da dođu da se vakcinišu jer je ostao relativno mali broj”, kaže portparol Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić za BHRT.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine kažu da se svake godine nabavi onoliko vakcina, koliko ima interesa.

“Dajemo i preporuku i lično želimo svjedočiti da je vakcinacija protiv gripe jedno od važnijih vakcinacija. Posebno za stariju, imunokompromitiranu populaciju. Kojoj, nažalost, gripa može ozbiljno oštetiti zdravlje i to, nerijetko, sa fatalnim posljedicama”, upozorava direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

U Republici Srpskoj, prema riječima struke, vakcinacija prolazi bez problema.

“Ono što je dobro, da su svi naši pacijenti ove godine dobro prihvatili vakcinaciju protiv gripa. Tako da sam ja te svoje predviđene besplatne vakcine podijelila prvih deset dana. I dalje vlada interesovanje, pa ako bude prilike, ako ostane nekim ambulantama, mi prebacujemo, tako da ćemo ove godine, ako nismo sve podijelili, podijeliti u jednom kratkom roku. To nije bilo ranijih godina”, navodi doktorica obiteljske medicine dr Gordana Marić.

Uz vakcinaciju, važno je i jačanje vašeg imunosnog sistema, kao dodatne pomoći u borbi protiv virusa, poput jačanja organizma raznim vitaminima i mineralima.

Raport.ba