Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Stoltenberg: Izrađuje se paket za jačanje odbrambenih sposobnosti BiH

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg primio je danas člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Briselu.

Iz NATO-a su saopćili o čemu se pričalo.

Secretary General @jensstoltenberg welcomed member of the #BiH Presidency Denis Bećirović 🇧🇦 to #NATO HQ, stressing that the stability of the Western Balkans is of strategic importance to the Alliance @natobih ℹ️: https://t.co/61JZv9jORv pic.twitter.com/IDAClkTFWd— Oana Lungescu (@NATOpress) January 16, 2023

“Stoltenberg je istakao da je stabilnost čitavog regiona Zapadnog Balkana od strateškog značaja za Alijansu, kao što je navedeno u Strateškom konceptu usvojenom na Samitu u Madridu. On je ohrabrio rukovodstvo Bosne i Hercegovine da se i dalje fokusira na reforme za dobrobit cijele zemlje i da očuva multietničke institucije na svim nivoima”, ističe se u saopćenju.

Dalje se navodi da su Stoltenberg i Bećirović razgovarali o zabrinutosti zbog separatističkih akcija i retorike podjela koja može stvoriti plodno tlo za zlonamjerne vanjske aktivnosti.

“Generalni sekretar je pozvao sve političke lidere da se uzdrže od retorike podjela i da učine konkretne korake ka domaćem pomirenju. Naglasio je da NATO u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar je istakao da NATO podržava evroatlantske aspiracije Bosne i Hercegovine i da je u toku rad na izradi paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta koji će predložiti projekte koji imaju za cilj jačanje odbrambenih i sigurnosnih sposobnosti zemlje. Rekao je da će NATO nastaviti pružati podršku reformama sektora odbrane Bosne i Hercegovine, uključujući i NATO štab u Sarajevu”, navodi se u saopćenju.


Raport.ba