Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Stranka za BiH traži sankcije za Dodika. Zastupnik Hasić suspendovan

Stranka za BiH danas je održala 16. redovnu sjednicu Predsjedništva SBiH na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Doneseni su sljedeći zaključci:

Stranka za BiH se oglasila

1. SBiH poziva tužilaštvo, a posebno Visokog predstavnika da naprave konkretne korake kako bi sankcionisali antidejtonsko djelovanje Milorada Dodika i svih onih koji u sistemu slijede njegove antiustavne i protuzakonite naloge. Prošlo je vrijeme javnih osuda i poništavanja nelegalnih zakona i odluka po pitanju državne imovine. Posljednjim nalozima za predaju državne imovine u Doboju i Višegradu, Dodik je praktično izvršio otimanje državne imovine. Kako je to uradio mimo ustava i zakona, poslao je poruku da to sutra može samovoljno dodjeliti kome želi. Pozivamo OHR da zaustavi ove aktivnosti je je postalo očito da se Dodik ismijava nad nemoći međunarodne zajednice, OHR-a, Evropske unije i NATO-a.

2. Stranka za BiH upozorava Dodika da neće doći do tihe podjele Bosne i Hercegovine koju pokušava da provede jer institucije ne rade svoj posao.

Pošto Dodik već djeluje vaninstitucionalno i pravi korak po korak ka disoluciji, mora da zna da će patriote Bosna i Hercegovine zaustaviti svaki njegov korak prema secesiji i podjeli države. U tom slučaju neće se čekati reakcije institucija koje on svojom politikom blokira niti međunarodne zajednice.

3. Stranka za BiH poziva na formiranje vlasti u zakonskom roku na nivou entiteta Federacija BiH, uz poštivanje svih zakonskih procedura.

Parlamentarna većina koja je uspostavljena treba dobiti priliku za formiranje izvršne vlasti kako je to u svim demokratskim sistemima.

Očekuju trajno rješenje

Ukoliko bi došlo do intervencije Visokog predstavika, još jednom naglašavamo da rješenje mora biti trajno i jedino tako je prihvatljivo za SBiH.

4. Stranka za BiH osuđuje pokušaj gušenja medija i nevladinih organizacija u bh. entitetu RS. Razvoj demokratije i dijaloga među raznim učesnicima u javnom prostoru nije moguć uz predložena zakonska riješenja. Naprotiv, takvi zakoni su usmjereni u pravcu kreiranja jednoumlja i diktature pojedinaca. To nisu evropske vrijednosti kojima teži Bosna i Hercegovina.

5. Stranka za BiH pozdravlja formiranje nove vlasti u Unskosanskom kantonu i Brčko distriktu. Izabranim zvaničnicima čestitamo i pozivamo ih da ulože sve napore kao bi unaprijedili život građana.

6. Stranka za BiH na nivou Tuzlanskog kantona neće biti dio parlamentarne većine, a predsjednik kluba zastupnika Asmir Hasić suspendovan je sa stranačkih funkcija zbog djelovanja suprotno odlukama organa stranke i potpisivanja sporazuma sa drugim političkim subjektima bez odluke stranačkih organa, kao i zbog manipulacija izbornim rezultatima u gradu Živinice gdje su nakon ponovnog prebrojavanja glasova od strane CIK-a utvrđena znatna odstupanja u broju glasova u korist kandidata iz Živinica.

Raport.ba