Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Svečano ukrašena Baščaršija povodom mjeseca ramazana

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana i najdražeg gosta u kući i srcu muslimana, svečano su dekorisani i ukrašeni dijelovi Baščaršije, najuže starogradske jezgre.

Općina Stari Grad Sarajevo postavila je prigodne dekoracije na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije, te u ulici Sarači, prenosi FENA.

Sve spremno do početka mjeseca ramazana

Kako je istakao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, ukrašavanje je počelo nekoliko dana ranije kako bi sve bilo spremno do početka ramazana.

Pored dekoracija, vrši se i uređenje parkova, zelenih površina i javnih česmi. Oni će spremno dočekati veliki broj građana, ali i gostiju koji posjete Stari Grad tokom mjeseca ramazana.

“Stari Grad je mjesto gdje se vijekovima njeguju tradicija i običaji. Ramazani imaju posebnu čar. Nigdje se duh ramazana ne osjeti kao u našim mahalama, avlijama, džamijama.

Ove godine Stari Grad dočekuje ramazan ljepši nego ikad. Naša su vrata otvorena za sve vjernike, postače, ali i goste i putnike namjernike iz drugih krajeva”, naveo je on.

Obećao je  građanima, dodao je, da će se nakon novogodišnjih praznika nastaviti uljepšavati ta općina i za druge prilike. A posebno za ramazan.

“Neka mubarek ramazan svima donese ljubav i međusobno razumijevanje. Da se prisjetimo istinskih vrijednosti. Činimo dobro, pomognemo onima koji su u stanju potrebe, bolesnim i nemoćnim.

Svim muslimanima od srca želim dobro zdravlje, sreću. I da predstojeći mjesec posta provedu u ibadetu i blagostanju”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Poseban mjesec za muslimane

Projekt dekorisanja uže starogradske jezgre realizovala je Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Ramazan je poseban mjesec za muslimane. To je  najčasniji mjesec i jedini mjesec čije se ime spominje u Kur’anu.

U njemu je najčasnija noć u godini, u njemu se spuštaju najčasniji meleci i u njemu je objavljen Kur’an, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz razlikovanje dobra od zla.

Ove godine ramazan počinje u srijedu 22. marta. Prvi dan posta je 23. marta.

Raport.ba