Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Tanja Fajon: EU vam je pružila ruku, na institucijama BiH je koliko će je jako stisnuti

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon čestitala je danas BiH na dobivanju kandidatskog statusa.

Ona se danas održala sastanak s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

“Drago mi je što danas ovdje govorim prvi put kada je BiH dobila status kandidata EU. Čestitam državljanima i državljankama BiH na tome.

Slovenija je ‘dala ruku’ i tu je da ponudi stručnu pomoć BiH koja će se na tom putu susresti sa teškim i zahtjevnim procesima reforme. Iskoristite priliku koja vam je ponuđena, ruku EU koja vam je pružena. Od BiH ovisi koliko će jako stisnuti tu ruku”, navela je Tanja Fajon kao poruku BiH.

Tanja Fajon i Bisera Turković (Foto: Fena)

Ona je istakla da BiH sad mora ispuniti 14 prioriteta koje je odredila Evropska komisija.

“Nakon dodjele statusa institucije BiH morat će uraditi svoj dio zadatka. Odnosno 14 kjučnih zadataka koje je odredila Komisija. To će omogućiti početak pregovora. Posebno će se morati raditi na vladavini pravi i slobodi medija”, navela je.

Fajon je dalje navela da je s Turković razgovarala i o bilateralnim odnosima.

“Oni su tradicionalno dobri. Imamo ovdje oko 100 preduzeća koja zapošljavaju oko 15.000 državljana BiH. Naša robna razmjena je sve veća”, rekla je Tanja Fajon.

Ona je istakla kako će se danas sastati i sa predstavnicima privrede kao i sa članovima akademske zajednice na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Ona je navela kako ogroman broj studenada iz BiH besplatno studira u Sloveniji, kroz stipendiranje, kao i da će se to nastaviti.

Raport.ba