Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Tim Memorijalnog centra Srebrenica pomaže Arolsen Arhivu u evidentiranju žrtava Holokausta

U okviru akcije globalne akcije “#everynamecounts“, koju je pokrenuo Arolsen Arhiv s ciljem digitalizacije imena žrtava i preživjelih nacionalsocijalizma, svoj doprinos su danas dali zaposlenici i članovi tima Memorijalnog centra Srebrenica. Tim povodom, iz Memorijalnog centra su pozvali bosanskohercegovačku javnosti na podršku ovoj kampanji.

Tim Memorijalnog centra Srebrenica pomaže Arolsen Arhivu

“Dokumenti u Arolsen Arhivu sadrže podatke o sudbinama 17,5 miliona ljudi. Da bi ih učinili vidljivim u online arhivi i omogućili ljudima širom svijeta da ih tamo pronađu, informacije koje sadrže moraju se unijeti u bazu podataka – i im treba naša pomoć. Do sada se u projekat uključilo na hiljade volontera. Zajedno su već obradili više od 6 miliona dokumenata. Potrebno je samo pet minuta da dovršite jedan dokument – i dodate još jednu ciglu u digitalni spomenik. Mi smo odlučili odvojiti dio svog vremena i pomoći“, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Razjašnjavanje sudbina i traženje nestalih osoba je decenijama bio centralni zadatak Arolsen Arhiva. Godišnje odgovore na preko 20.000 upita o žrtvama nacističkog progona i Holokausta. Kroz saradnju sa Memorijalnim centrom Srebrenica, prenijeli su već brojna dobra iskustva i prakse u ovu bosanskohercegovačku instituciju sjećanja i istraživanja.

“Naš rad na polju istraživanja i obrazovanja važniji je nego ikad za informiranje današnjeg društva o zločinima koje su počinili nacisti. Sveobuhvatna online arhiva je bitan dio onoga što radimo. Kao međunarodni centar za nacistički progon, svoju misiju vidimo da doprinesemo debati o sjećanju i suočavanju s nacističkim periodom, političkim progonima i rasizmom“, dodaju iz Arolsena.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je da je današnji doprinos članova i članica tima ove institucije važan na simboličkom i praktičnom nivou.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

“Hvala Floriane Azoulay, Oliver Figge i Azra Imamović iz Arolsen Arhiva koji su nam uvijek podrška u našem radu. Nadam se da i mi na ovaj način pokazujemo spremnost da im budemo oslonac u aktivnostima i inicijativama. Hvala Amri Begić Fazlić i Nedimu Jahiću koji su pokrenuli inicijativu da se ljudi iz BiH pridruže ovoj akciji. Za nekoliko dana obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Nema boljeg načina da se sjetimo žrtava od rada na čuvanju istine i čuvanju imena žrtava od zaborava. To smo dužni kao žrtve genocida i kao građani Bosne i Hercegovine“, poručio je Suljagić.

Akciji se možete pridružiti putem linka: https://everynamecounts.arolsen-archives.org.

Raport.ba