Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Transparency International: Poruke s najviših nivoa vlasti dale su podsticaj za nasilje

Transparency International u BiH osuđuje napad na aktiviste koji se dogodio ispred kancelarije TI BiH 18.3.2023.g. za vrijeme održavanja internog sastanka aktivista.

TI BiH smatra da je ovaj napad direktna posljedica poruka poslanih sa najvišeg nivoa vlasti koje idu u smjeru etiketiranja i zastrašivanja aktivista koji se bore za ljudska prava.

Ovakve poruke su dale podsticaj za nasilje od strane organizovane grupe huligana koje je dovelo do povreda i ugrožavanja života pojedinaca, poručuju iz Transparency Internationala.

TI BiH poziva da se ovi, a i svi drugi napadi koji su se dogodili u prethodnom periodu, što prije istraže i oštro sankcionišu, te obezbijedi zaštita građanima. Takođe, pozivamo vlasti u Republici Srpskoj da prestanu sa targetiranjem i huškanjem javnosti na aktiviste i novinare, kako bi se spriječili novi napadi i dalja eskalacija nasilja.

Podsjećamo, sinoć je grupa huligana napala novinare i aktiviste u Banjoj Luci, nanijevši im tjelesne povrede.

Desilo se to nakon što je istog dana policija zabranila okupljanje Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci, kazavši kako “ne mogu garantovati sigurnost”.

Vijest Transparency International: Poruke s najviših nivoa vlasti dale su podsticaj za nasilje se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus