Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Transparency International u BiH osudio napad i uvrede na novinare u Banjoj Luci

Transparency International u BiH najoštrije osuđuje napade na imovinu novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića koji su se sinoć desili u Banjoj Luci, kao i jučerašnje prijetnje i uvrede predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na račun novinara Siniše Vukelića i drugih predstavnika nezavisnih medija.

TIBiH smatra da nije slučajno da su se ovi napadi desili nakon nove serije otvorenih pritisaka i prijetnji Milorada Dodika upućenih nezavisnim medijima i njegovih najava donošenja restriktivnih zakona kojima bi se stvorili preduslovi za institucionalni progon kritičara.

Takođe, indikativno je da je meta napada novinar Nikola Morača, koji je nedavno zbog svog rada bio meta policijskog isleđivanja, ali i javnih kritika MUP-a RS, saopćeno je iz Transparency Internationala u BiH.

TIBiH najoštrije osuđuje i jučerašnji, kako navode, huliganski napad na aktiviste i učesnike Osmomartovskog marša u Banjoj Luci, a sve ovo se događa u atmosferi javnog linča koji kreira vlast protiv neistomišljenika.

Pritisci na nezavisne medije, aktiviste i organizacije civilnog društva pojačani su nakon upućivanja u skupštinsku proceduru izmjena Krivičnog zakona RS u kojem se ponovo uvodi kriminalizacija klevete, a jučer je Milorad Dodik najavio i donošenje restriktivnog zakona o nevladinim organizacijama. Sličnih najava bilo je i ranije jer je vlast više puta etiketirala nepodobne medije i organizacije civilnog društva koje se sada i zvanično žele diskreditovati i onemogućiti u svom radu, navodi se u saopćenju.

TIBiH smatra da cilj ovih zakona nije ništa drugo nego stvaranje preduslova za institucionalni progon i zastrašivanje nezavisnih novinara, medija i nevladinih organizacija koji ukazuju na korupciju, kršenje ljudskih prava i druge devijantne pojave.

Umjesto obračuna sa rasprostranjenim pojavama korupcije i bezakonja, vlast u RS očigledno ima namjeru ućutkati one koji na to ukazuju i stvoriti uslove u kojima neće biti moguće djelovanje medija i organizacija koje nisu pod kontrolom vlasti, poručili su iz TIBiH.

Vijest Transparency International u BiH osudio napad i uvrede na novinare u Banjoj Luci se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus