Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Treba li SBiH izbaciti iz vlasti u KS?

Sve su glasnije inicijative da se Stranka za BiH izbaci iz Vlade Kantona Sarajevo.

Logičan je to slijed nakon što je ova stranka zajedno sa krajiškim NES-om izvarala Trojku kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH.

SBiH i NES su se u tom procesu ponašali kao trojanski konji SDA. Dok su Trojku ucjenjivali tražeći za sebe sve veći dio kolača vlasti, sa SDA su ugovorali nešto drugo. Na kraju su ostali bez svega.

NES, kojeg je u Sarajevu predstavljao uhapšeni načelnik Ibrahim Hadžibajrić nije dobio niti jedan mandat u Skupštini KS, ali zato jeste Efendićev SBiH. I sa svojim zastupnicima ušli su u Vladu KS prije nego su izvarali sve na federalnom nivou.

Zbog političkog sitnošićarluka sad su sve glasniji pozivi da se SBiH eliminiše iz Vlade KS.

Posljednji koji je to rekao je Igor Stojanović, SDP-ov bivši zastupnik i potpredsjednik FBiH.

“Ostaje i sumnja u Kantonu Sarajvo. Moje mišljenje je SBiH ne treba da bude dio većine u ovakvoj situaciju”, rekao je on.

No, treba li to raditi u ovom trenutku?

Prvi razlog zbog kojeg bi trebalo sačekati s ovim inicijatovim jeste to što je Vlada tek imenovana. Ministri u njoj nisu do sada imali prilike ni pokazati određene rezultate.

S druge strane, Trojka bez SBiH-a ima 18 ruku u Skupštini KS što je minimalan broj. SBiH ima pet zastupnika i s njima Vlada KS ima stabilnu skupštinsku većinu.

Problem Trojke jeste što im nisu do kraja razjašnjeni neki odnosi, posebno kada je riječ o Irfanu Čengiću za kojeg mnogi špekuliraju da neće još dugo ostati u SDP-u. A za sobom bi navodno mogao povući još nekoliko zastupnika.

Trojka bi s druge strane trebala s SBiH napraviti politički dogovor koji će podrazumjevati bezuslovnu podršku Vladi KS u kojoj imaju svoje ministre, ali to iskoristi i za relaksakciju na federalnom nivou.

S obzirom na trenutnu situaciju u Federalnom parlamentu Trojki bi dobrodošla povremena podrška zastupnika SBiH-a.

Raport.ba