Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Trener splitskog kluba: Djeca nisu bila svjesna ni šta viču, ni posljedica, ni osude javnosti

Prije svake utakmice djeci napominjemo pravila ponašanja i kodeks našeg kluba s kojim su oni upoznati. Od djece smo očekivali svakakve nestašluke, ali ovako nešto nismo, niti mi kao klub djecu učimo takvim stvarima. Nisu oni bili svjesni šta govore, nisu svjesni ni posljedica ni osude javnosti. Ovo im je bio prvi turnir. Ja kao trener u klubu oštro osuđujem bilo kakav govor mržnje i bilo koju drugu vrstu nasilja. Mi kao klub nikad nismo i nikad nećemo našu djecu poticati na takvo nešto, poručuje trener splitskog kluba koji je s djecom proteklih dana bio na nogometnom turniru u Sarajevu gdje su učestvovali brojni klubovi iz zemalja regije.

Uputio izvinjenje

Dodaje da djecu uče da su sva djeca jednaka i da u sportu nema mjesta mržnji.

“Mi u klubu možemo pomagati u odgoju djece u sportskom duhu onoliko koliko oni provode vremena s nama. Nudimo našu iskrenu ispriku svim našim sportskim prijateljima iz država regije. Kao klub trudit ćemo se da se ovakvo nešto nikada ne ponovi”, kaže trener.

Naime, dvoranom na Ilidži se tokom utakmice dječijih klubova iz Splita i Beograda prolomio se uzvik “Ubij Srbina!”. Skandirala su to djeca iz Splita u dobi od sedam do devet godina. Vidjevši šta se događa, trener splitskog kluba odmah je reagirao, ukorio djecu i podsjetio ih na pravila ponašanja.

Roditeljima je žao

“I ja i trener suparničkog tima smo bivši sportaši, a danas treneri koji imaju isto gledište. Utakmica nije prekinuta i završila je u prijateljskom ozračju. Odmah je održan i sastanak povodom ovog događaja, roditeljima je žao i ispričavaju se. Nakon prolaska grupe plasirali smo se u daljnje natjecanje i sastali se s drugom ekipom iz Beograda koja je bila smještena s nama u hotelu. Ispali smo iz natjecanja nakon odigranih penala. Utakmica je odigrana u prijateljskom ozračju i bez ikakvog incidenta.

Na turniru smo se sastajali i s drugim klubovima iz države bivše regije, sve je proteklo u sportskom duhu. Moram naglasiti i da na spornom snikmunisu djeca moga kluba, moj klub nema takva obilježja, ali se radi o utakmici na kojoj su nastupala naša djeca i bili smo fokusirani na utakmicu”, kaže nam trener kluba.

Raport.ba