Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Tužilaštvo KS predložilo jednomjesečni pritvor za uhapšene u akciji “Square”

Postupajući tužioci Kantonalnog Tužilaštva KS predložili su Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Amiru Ibrišimoviću, Ismetu Hamziću i Emiru Kukiću.

Podsjetimo, oni su uhapšeni u u akciji “Square” koju je sprovela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Osumnjičenom Ibrišimoviću pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, dok je Hamziću i Kukiću predložen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, saopćena je iz Kantonalnog tužilaštva.

Tužilaštvo KS ih tereti da su od 2009. do lišenja slobode, u okviru organizirane grupe poduzimali nezakonite radnje radi sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da su nezakonito sticali vlasništvo nad zemljištem, prometovali većim brojem nekretnina na području Kantona Sarajevo, a kojim se nije moglo prometovati, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje četiri miliona KM.

“Navedene radnje članovi pomenute grupe realizirali su uz pomoć nekoliko advokata i notara, na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugim osobama koje nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim osobama- saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Raport.ba