Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

U Banjoj Luci proslavljen Dan Republike Turske

Konzulat Republike Turske u Banjoj Luci u ponedjeljak je upriličio svečani prijem povodom 29. oktobra, turskog nacionalnog praznika Dana Republike. Te 99 godina od osnivanja moderne turske države.

Svečanost je održana u zgradi Privredne komore Republike Srpske, gdje se nalazi i Konzulat Turske. A u pitanju je prvi prijem koji je Konzulat organizovao u Banjoj Luci.

Konzul pročitao Erdoganov govor

Generalni konzul Republike Turske u Banjoj Luci Oguz Kilic pročitao govor turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u kojem je cijelom turskom narodu upućena čestitka povodom godišnjice osnivanja moderne Turske.

“U vrijeme kada su globalne napetosti u porastu svi cijene naše napore za uspostavljanje mira, stabilnosti i pravde. Od okončanja humanitarne drame u Siriji do rješavanja rusko-ukrajinske krize, Turska kroz svoju vanjsku politiku nastoji oformiti prsten blagostanja. Te pomoći svim potlačenim bez pravljenja razlike i gdje god se oni nalazili”, piše u poruci Erdogana.

Dodaje se da Turska, dok istovremeno jača položaj i važnost na globalnom nivou, nastavlja s koracima investiranja i razvoja u zemlji.

Konzulat Republike Turske želi uspostaviti veću saradnju

U obraćanju prisutnima Kilic rekao je da je glavni cilj otvaranja Generalnog konzulata bio uspostaviti veću saradnju sa administrativnim jedinicama u sjevernom dijelu BiH. Te biti zastupljeniji u Republici Srpskoj.

“Zajedno sa dijelom Republike Srpske, u našoj nadležnosti su i Brčko distrikt, Unsko-sanski i Posavski kanton. Naš cilj je da održavamo dobru saradnju sa institucijama Republike Srpske i drugim administrativnim jedinicama u našoj regiji. Te da unapređujemo postojeće dobre odnose”, rekao je Kilic.

Svečanosti u Banjoj Luci prisustvovao je veliki broj ličnosti iz vjerskog, političkog i javnog života ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Kilic je u izjavi za AA izrazio zadovoljstvo što su svečanosti prisustvovale zvanice iz Vlade RS-a, vlada kantona, direktori i predstavnika raznih institucija.

“Posebno nam je drago što smo završili radove na građevinskoj adaptaciji Generalnog konzulata i što ćemo moći raditi u punom kapacitetu u budućem periodu”, kazao je generalni konzul Turske u Banjoj Luci.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turske se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Raport.ba