Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

U općini Novi Grad Sarajevo danas izbori za članove savjeta mjesnih zajednica. Građani biraju 188 novih članova

U općini Novi Grad Sarajevo danas se održavaju izbori za savjete mjesnih zajednica na mandatni period 2022-2026. godina. Izbori se održavaju u 28 mjesnih zajednica, a građani biraju 188 novih članova savjeta. Pravo glasa na ovim izborima ima 115.257 birača. Glasačka mjesta otvorena su do 19 sati do kada građani mogu glasati za svoje predstavnike u savjetima mjesnih zajednica koji će zastupati njihove interese naredne četiri godine.

Odluka o raspisivanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica donesena je na 11. sjednici Općinskog vijeća, održanoj 27. januara ove godine.

“Sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme, u cijelom procesu je 566 kandidata u 28 mjesnih zajednica, a bira se 188 novih članova Savjeta MZ. U 24 mjesne zajednice, koje imaju 3.000 birača, bira se sedam članova Savjeta, dok se u mjesnim zajednicama sa manje od 3.000 registriranih birača MZ “Reljevo”, “Švrakino Selo I”, “Švrakino Selo III” i “Zabrđe”, prema Statutu mjesnih zajednica, bira po pet članova Savjeta MZ. Do sada nema nikakvih problema, izborni process odvija se u demokratskom ozračju, očekujemo da će tako biti i do okončanja ovih izbora”, izjavio je Alen Zorlak, predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo.

Rezultate glasanja na biračkom mjestu utvrdit će birački odbori, a sav izborni materijal obavezni su dostaviti Izbornoj komisiji koja će sačiniti Izvještaj o provedenim izborima i dostaviti Općinskom vijeću na usvajanje i utvrđivanje konačnih rezultata.

Raport.ba