Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

U Sarajevu poboljšan kvalitet zraka. Evo i zašto

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine usljed vremenskih promjena i vjetra poboljšan je kvalitet zraka. Prema mjerenjima u 7.00 sati indeks kvaliteta zraka u Sarajevu iznosio je 42.

Kvalitet zraka je zadovoljavajući.

Kvalitet zraka najbolji u Bihaću i Ivan Sedlu

Slična situacija je i većini drugih gradova u BiH. Kvalitet zraka jutros je dobar i na području Banja Luke. Indeks kvaliteta u 7.00 sati iznosio 37. Na području Jajca je iznosio 50. U Livnu i Travnika je indeks kvaliteta zraka iznosio 17.

Zrak je jutros najkvalitetniji na području Bihaća i Ivan Sedla. Indeks kvaliteta je iznosio 8.

Zrak je jutros nezdrav na području Zenice, Kaknja i Maglaja. U Zenici je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 194, Kaknju 161 i Maglaju 162.

Na području navedenih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske aktivnosti.

Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali. Navedeno je to na web stranici nevladine organizacije Ekoakcija koja prikuplja podatke o kvalitetu zraka.

Zvanične mjerne stanice

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica.

Dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Raport.ba