Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

U toku hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Predložena Rezolucija o osudi agresije na Ukrajinu i isključenje Rusije iz PIC-a

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović na današnjoj hitnoj sjednici tog zakonodavnog tijela predložio je donošenje Rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

On je istakao da je Poveljom UN-a jasno definirano šta je propisano pod agresijom.

“Rezolucijom oštro osuđujemo čin agresije Rusije na Ukrajinu i tražimo da ta zemlja povuče svoje trupe iz Ukrajine. Pri tome, dajemo punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Osuđujemo priznavanje samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, jer taj čin podriva međunarodni pravni poredak”, rekao je, između ostalog, Osmanović.

On je zatražio i da sve relevantne institucije BiH, prije svega, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u skladu sa mogućnostima Bosne i Hercegovine osiguraju humanitarnu pomoć za ratom ugroženo stanovništvo Ukrajine.

Nekoliko poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražilo je na današnjoj hitnoj sjednici da se Rusija, koja je agresorski napala Ukrajinu, ukloni iz Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH, javlja Fena.

Poslanica Saveza za bolju budućnost (SBB) Edita Đapo smatra da je samo zakazivanje sjednice dobra poruka izražavajući nadu da će danas biti usvojeni konkretni prijedlozi za narod Ukrajine jer bez obzira na to da li su oni u ratu ili u izbjeglištvu ovo su najteži dani u njihovim životima i očekuju pomoć kao što je i narod BiH očekivao devedesetih.

Podsjetila je da je BiH članica Ujedinjenih nacija i kao takva na velikom ispitu, ocjenjujući da BiH mora nedvosmisleno osuditi agresiju Rusije koja je nasrnula na teritorijalni integritet Ukrajine, ali istovremeno i godinama nasrće na BiH sprečavajući njen napredak.

Pozvala je danas Predstavnički dom da uputi zahtjev svim čalnicama PIC-a da hitno suspendiraju Rusiju iz tog tijela kako bi se zaustavile sistemske opstrukcije Dejonskog mirovnog sporazuma, jer “kako će zemlja koja je počinila agresiju brinuti o miru u BiH”.

– To dugujemo cijelom čovječanstvu da se zaustave oni koji destabiliziraju regiju. Pasivnosti i strepljenju danas nema mjesta – zaključila.

Njeno izlaganje i prijedlog podržao je poslanik Naše stranke Predrag Kojović naglašavajući da je od iznimne važnosti da 55 zemalja osnivača PIC-a razmotri učešće Rusije u tom tijelu, “budući da je to agresorska zemlja koja je nasrnula na priznatu UN državu, a koja treba u BiH da provodi mir”.

Njihovi planovi za osvajanje Ukrajine nisu se do sada ostvarili, kaže Kojović, zbog odlučnosti predsjednika Ukrajine Volodomira Zelenskog, odlučnog lidera kako ga je nazvao, a sada je vrijeme da odgovornost preuzme svijet i Evropa.

“Geopolitički svijet koji je postojao kada smo održali posljednju sjednicu ovog Doma više ne postoji, principi koji su na geopolitičkom planu vrijedili prije dvije sedmice više ne važe. Nema neutralnosti u ovoj situaciju jer predsjednik Rusije Vladimir Putin koristi metode koje se zovu zločini protiv čovječnosti”, podvukao je Kojović.

Sada je samo pitanje, kaže, da li ste na strani 141 države svijeta ili ste na strani Putina i u kojem pravcu treba voditi BiH, u pravcu mira, sigurnosti i napretka ili u politički i vojni barbarizam Putina.

Pozvao je Dom da danas formira radno tijelo sastavljeno od svih klubova poslanika koje će usaglasiti tri zakona i to o sukobu interesa, o javnim nabavkama i o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) jer su to ključni zahtjevi Evropske unije za dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u EU Bosni i Hercegovine.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović podsjeća da BiH ne zauzima danas stav u odnosu na ponašanje Rusije jer je BiH to ranije učinila još 2014. godine kada je Rusija ankesirala suvereni dio Ukrajine – Krim.

Kaže da su na osnovu te odluke međunarodne misije BiH učestvovale u radu međunarodnih tijela, a BiH pozicionirali već sada na pravu stranu historije, zbog čega je važno da BiH sada bude pri ruci onima kojima je to potrebno.

Napominje da postoji lista potreba koje je Ukrajina iskazala prema svim zemljama svijeta, a iako BiH nema velike mogućnosti potrebno je angažirati i organizirati te uputiti pomoć Ukrajini, a i olakšati boravak Ukrajinaca u BiH jer već su evidentirani takvi zahtjevi

Današnjoj sjednici ne prisustvuju poslanici iz Republike Srpske jer su mišljenja da je sjednica sazvana kako bi se produbila kriza u Bosni i Hercegovini.

Raport.ba