Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

U Tuzli umro istaknuti bh. novinar Salih Brkić

Doajen bosanskohercegovačkog novinarstva Salih Brkić preminuo je jutros u Tuzli u svojoj 75. godini, javlja Anadolija.

Vijest o smrti Brkića objavile su njegove brojne kolege i prijatelji, među kojima i uposlenici Federalne televizije za koju je Brkić izvještavao. Od Brkića se putem društvenih mreža opraštaju njegove brojne kolege i prijatelji.

Brkić je rođen Mostaru 1948. godine, a odrastao u Stocu. Životni put ga je doveo u Tuzlu gdje je radio u mnogim medijima.

Kakva je Brkićeva strast za novinarstvom bila potvrđuje i to da je krijući da je maloljetan, počeo pisati kao dopisnik “Oslobođenja” i mostarske “Slobode”. Potom je izvještavao za brojne druge medije.

Osim zavidne novinarske karijere za koju je dobio mnogobrojna priznanja, Brkić je autor i brojnih dokumentarnih filmova. Iza njega je dokumentarni film “Hatidža“ o srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović. Radio ga je 16 godina. Zatim film “Nermin“ na kojem je radio šest godina.

Radio je i film o Seadu Bekriću kome su izbijene oči u granatiranju Srebrenice 12. aprila 1993. godine kada su ubijene 74 osobe, te o Bekiru Husejnoviću, dječaku sa rukama starca.

“Otišao je naš Salih Brkić. Obilježio je jedno vrijeme, a nas koji smo ga poznavali, zadužio na trajno sjećanje i molitvu.

Da mu Svevišnjii podari milost i vječni rahmet njegovoj duši. Amin”, objavio je poznati bh. novinar Zvonko Marić.

Raport.ba