Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Uhapšen Milenko Samardžija zvani Travka zbog ratnog zločina

Operativnim radom Tužilaštva Bosne i Hercegovine s partnerskim institucijama i agencijama, nakon tri mjeseca, lociran je i uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Balatunu kod Bijeljine u septembru 1992. godine.

Osumnjičeni Milenko Samardžija, zvani “Travka”, rođen 1964. godine u Travniku, uhapšen je nakon ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, na graničnom prijelazu Bosanski Brod. Osumnjičeni je boravio u inostranstvu i bio je nedostupan organima BiH.

On se tereti da je, kao pripadnik Specijalnog voda MUP-a RS Sokolac, kao izravni počinitelj egzekucija s drugim osobama, učestvovao u ubistvu 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz Bijeljine, članova porodice Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima je bilo i maloljetne djece i starijih osoba.

Žrtve su strijeljane na obali rijeke Drine u mjestu Balatun, nakon što su nezakonito odvedene iz svojih domova, saopćeno je iz Tužilštva BiH.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u pogledu prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Vijest Uhapšen Milenko Samardžija zvani Travka zbog ratnog zločina se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus