Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

UO Vijeća za štampu i online medije u BiH osuđuje napade na imovinu novinara nakon opasne i uvredljive izjave Milorada Dodika

UO Vijeća za štampu i online medije u BiH osuđuje izjavu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD), koji je u jučerašnjoj izjavi urednika Capital.ba, Sinišu Vukelića i ostale nezavisne novinare nazvao “spodobama”.

Također, Upravni odbor osuđuje napade na imovinu urednika portala Buka.com, Aleksandra Trifunovića i novinara Nikole Morače koji su se desili u Banjoj Luci, nedugo nakon opasne i uvredljive izjave predsjedika RS.

Iz Upravnog odbora podsjećaju, ranije su pripadnici MUP RS i nadležno tužilaštvo novinaru Morači oduzeli mobilni telefon čime su ugrozli njegov izvor ali i samog novinara.

Napominjemo kako prema zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet svojeg izvora te da “ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal” – navode iz Upravnog odbora.

Posljednja dešavanja uslijedila su nakon upućivanja u proceduru Narodne skupštine RS izmjena Krivičnog zakona RS u kojem se uvodi kriminalizacija klevete a nakon što su novinari u BiH iskazali javno nezadovoljstvo prema nacrtu tog Zakona, a kojim se direktno ugrožava ionako upitna medijska sloboda i prava na slobodu izražavanja.

“Dužnost medija u demokratskim društvima, ističu, je da donose, objavljuju sve informacije, propituju i istražuju o svakom pitanju koje je od javnog interesa i značaja za građane i dajući nadležnost tužiocu da ispituje. Najavljena kriminalizacija klevete pretvara nas u društvo u kojem će se zataškavati istine, a štititi osobe s druge strane zakona”, naglašavaju iz Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Pozivaju nadležne policijske i istražne institucije da što prije otkriju počinoce napada na imovinu novinara Trifunovića i Morače a kako bi zbog sve prisutnije atmosfere javnog linča, spriječili ozbiljnije posljedice po njihov život i profesionalan rad.

Raport.ba