Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Uposlenicima koji primaju plaću iz budžeta KS dodatak od 100 KM

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i sindikata koji zastupaju uposlenike koji plaću primaju iz budžeta KS danas su u nastavku pregovora postigli su sporazum o isplati dodatka na plaću za 2023. godinu, a koji će biti potpisan 23. februara 2023.godine. 

Sporazum će biti realiziran tako da će nakon usvajanja ovogodišnjeg budžeta svim uposlenicima koji plaću primaju iz kantonalnog budžeta, biti obračunat i mjesečni dodatak u neto iznosu od 100 KM.

Dogovoreno je i da će za mjesece do usvajanja budžeta taj dodatak biti isplaćen retroaktivno.  

 “Vlada je odabrala ovaj mehanizam kao svojevrsnu interventnu mjeru zbog udara inflacije kako bi se osiguralo linearno uvećanje za sve zaposlene”, objasnila je vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo Darja Softić-Kadenić.    

Izrazivši zadovoljstvo što je postignut dogovor između Vlade i sindikata, dodala je da se iznos koji je potreban za isplatu dodatka uklapa u iznos povećanja budžeta koji je planiran Nacrtom.  

Skupština KS je 08. februara 2023. godine usvojila Nacrt budžeta KS za 2023. godinu u iznosu od 1.193.051.352 KM, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 20 dana, saopćila je Služba za protokol i press KS.  

Raport.ba