Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ured EU u BiH osudio napade na novinare i pozvao vlasti RS da poduzmu hitne institucionalne mjere

Napadi na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču, nedugo nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, su izuzetno zabrinjavajući, saopćeno je iz Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

“Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uslova u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji”, navodi se u saopćenju.

Ured EU u BiH od vlasti RS-a očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere, a također i provođenje mjera za jačanje slobode medija i sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti.

“Nadalje, od najviših zvaničnika RS-a očekujemo da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare”, navodi se.

Iz Ureda EU u BiH ističu kako su sloboda izražavanja i medija temeljni principi i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU.

Istovremeno, potcrtavaju kako u svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja.

“Garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara su među 14 ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, kako je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU. Za napredak na evropskom putu, neophodni preduslovi uključuju jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima”, navodi se u saopćenju.

Raport.ba