Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ured za borbu protiv korupcije utvrdio sukob interesa: Baltić podnio ostavku

Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo podnio je ostavku na mandat vijećnika u Općinskom vijeću Novi Grad zbog nespojivosti funkcija. Uradio je to nakon što je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo proveo postupak utvrđivanja postojanja sukoba interesa.

Primjena Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS počela je od 1. januara 2023. godine. Zakon predviđa da nosilac javne funkcije ne može istovremeno obavljati dvije javne funkcije što je propisano članom 5. istog zakona.

Ured za borbu protiv korupcije nakon provedenog postupka utvrđivanja postojanja sukoba interesa pozvao je Baltića da podnese ostavku u roku od 30 dana ili na drugi način odstupi sa jedne nespojive javne funkcije.

Baltić je u svom izjašnjenju Uredu naveo da ne radi o nespojivim funkcijama, te da CIK nije pokrenuo proces oduzimanja mandata. No, Ured je Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS ovlašten za proces provođenja i utvrđivanja sukoba interesa.

Baltić je direktor JU Dom zdravlja KS od 1. septembra 2021. godine, a za vijećnika je izabran na prošlim lokalnim izborima 2020. godine.

Obrazloženje odluke Ureda

Obrazloženje odluke Ureda

CIK je na današnjoj sjednici dodijelio zamjenski mandat Benjaminu Osmančeviću sa liste SDP BiH.

Ured za borbu protiv korupcije također je utvrdio postojanje sukoba interesa za Lejlu Khattab koja je i vijećnica u Općinskom vijeću Centar i direktorica Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova. Ured je pozvao Khattab da podnese ostavku u roku od 30 dana na jednu od ovih funkcija.

Khattab Uredu nije dostavila ni izjašnjenje na Obavijest o pokretanju postupka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa niti je do danas podnijela ostavku na jednu od funkcija.

Vlada KS je 3. novembra 2022. godine dala saglasnost UO da imenuje direktoricu Fonda Lejlu Khattab, a na mandat vijećnice izabrana je nakon lokalnih izbora 2020. godine.

Raport.ba