Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ustavni sud BiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Schmidtovih izmjena Izbornog zakona

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, na dvodnevnoj plenarnoj sjednici koja počinje danas, trebalo bi da razmatra zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo u izbornoj noći, 2. oktobra prošle godine. 

Schmidt je ove nametnute odluke opisao kao “mjere funkcionalnosti koje će spriječiti blokade Federacije BiH. I omogućiti blagovremenu implementaciju izbornih rezultata”.

Prema dnevnom redu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine će razmatrati i zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine.

Cilj je, kako je pojasnio Denis Zvizdić, koji je u vrijeme podnošenja apelacije bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), omogućiti povrat državljanstva Bosne i Hercegovine za više od 100.000 osoba koje žive u državama koje sada dozvoljavaju dvojno državljanstvo. Dok im zakon u BiH to onemogućava.

Zvizdić je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu podnio 4. jula prošle godine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine bi trebalo da razmatra i Zvizdićev zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Zvizdiću je sporna sintagma “zajedničke institucije” u dijelu Zakona o zastavi BiH koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

Sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zakazana je za 9.30 časova, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Raport.ba