Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Većina puteva u BiH jutros prohodna: Poseban apel za vozače

Većina puteva širom Bosne i Hercegovine jutros su pročišćeni i prohodni, dok je saobraćaj otežan jedino preko pojedinih planinskih prevoja. U saopćenju BIHAMK-a se navodi da važi zabrana za teretna vozila zbog zimskih uvjeta za vožnju na snazi je na putevima od Tomislavgrada prema Posušju, Livnu i Šuici.

Većina puteva jutros prohodna

Zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje na dionicama preko pojedinih planinskih prevoja, a izdvajaju se putevi: Sarajevo-Foča (Rogoj), Priluka-Glamoč-Mlinište-Ključ, Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Livno-Šuica-Kupres, Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Turbe-Karanovac, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar-Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Gacko-Tjentište, kao i šire područje Romanije.

Na tim dionicama preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila. Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila. U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira sniježne nanose. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji i dalje pada, te jak vjetar, znatno otežavaju njihov rad, saopćeno je iz IC BiHAMK-a.  

Apel za vozače

Učestali su i odroni na brojnim dionicama. Osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Apeluje se na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima na putevima. Također, da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Raport.ba