Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vijeće Medicinskog fakulteta na hitnoj sjednici zaključilo da je diploma Sebije Izetbegović “uredu”

Farsa. Neviđena farsa.

Tim je riječima je portalu Interview.ba opisao sjednicu Vijeća Medicinskog fakulteta, jedan od sudionika, profesor, koji je zajedno sa svojim kolegama, morao prisustvovati vanrednoj sjednici.

Na sjednici se, prema istom izvoru, razmatrao izvještaj Ad hoc Komisije, osnovane na osnovu zahtjeva Senata Univerziteta u Sarajevu sa zadatkom – da istraži i pregleda dokumentaciju o diplomi direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović.

Prije 13 dana Senat je održao sjednicu na kojoj je razmatrao zakonitost akademskih zvanja koja su dodijeljena dr. Izetbegović.

Umjesto Sebije Izetbegović, toj je sjednici prisustvovala njena bliska privatna i poslovna prijateljica dr. Enra Suljić, koja je tada ustvrdila da su akademska zvanja dodijeljena njenoj šefici legalna. Kazala je također da je dokumentacija o tome dostavljena članovima Senata. I da istu dokumentaciju čuvaju Medicinski fakultet, ali i UNSA.

Vrhunac je bila tvrdnja da je „dio dokumentacije otuđen“.

Podsjećanja radi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u martu ove godine dostavilo je bh. Ministarstvu pravde odgovor vezano za postdiplomske studije Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

U odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja RH navodi se da je Sebija Izetbegović bila upisana na postdiplomski studij, ali da nije polagala ispite i da ga nije završila.

Također, Medicinski fakultet Univerziteta u Zagrebu očitovao se da je Sebija Izetbegović bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” u akademskoj godini 1992./1993. Istaknuto je da u njenom dosjeu ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi potvrdili vjerodostojnost njenog indeksa.

Enra Suljić kazala je da je dokumentaciju trebao čuvati Medicinski fakultet i UNSA-a, ali da dio nedostaje.

Upravo dr. Suljić i predvodi tim koji po Medicini već desetak dana traga za dokumentima. U Komisiji su još i emeritirani profesor – Mirza Dilić, prodekanica za finansije Medicine Nermina Babić, prof. dr. Amela Džubur Alić i šefica Studentske službe Medicine Taida Nakić.

Svi oni su, kako tvrde izvori portala Interview.ba, provjereni i bliski saradnici Sebije Izetbegović.

Njihova nemoć međutim danas je dostigla vrhunac. Pribjeglo se manipulaciji. Za danas sazvana hitna sjednica Vijeća Medicinskog fakulteta trebala je biti još jedna podrška dr. Izetbegović.

– To bi trebalo poslati znak da su svi profesori fakulteta na njenoj strani. To je već viđeno – da se odluke dr. Izetbegović pokrivaju Vijećem ili nekom radnom grupom. Sramotno – kaže sugovornik Interviwa koji je bio na sjednici.

Na pitanje šta je bio zaključak, isti izvor je kazao:

– Vijeće je prihvatilo izvještaj Ad hoc Komisije da je „sve u redu”. Komisija tvrdi da imaju originalni dokument pisan rukom o ekvivalenciji ocjena. I to smo prihvatili. Da je sve u redu.

Podsjećamo da je rektor UNSA dr. Rifat Škrijelj rekao da je Senat upravo insistirao na tim dokumentima.

– To su temeljni dokumenti na osnovu kojih je nastavljen postdiplomski studij. Prof. Izetbegović možda to ima kod sebe, ali ne želi dati. Mi ne znamo. Akt koji smo dobili iz Zagreba nije dovoljan da mi možemo postupati. Akte koje je dobila Inspekcija i Tužilaštvo KS mi ne smijemo koristiti jer nisu nama izdate. Kada te institucije završe posao, vidjet ćemo šta dalje. Oni još nikakve mjere nisu donijeli. Ovo je istorijski važno, da se zna da UNSA ništa ne skriva niti ikoga napada – rekao je Škrijelj.

Senat, međutim, nije tražio ikakvo očitovanje Vijeća Medicinskog fakulteta.

Ostaje sad pitanje da li će taj rukom pisani dokument biti dovoljan Senatu. Hoće li to biti dovoljno da se više ne raspravlja o aferi „diploma Sebija Izetbegović“?

Ili će se spektakl u režiji direktorice KCUS-a, redovne profesorice Medicinskog fakulteta i dalje nastaviti.

Vijest Vijeće Medicinskog fakulteta na hitnoj sjednici zaključilo da je diploma Sebije Izetbegović “uredu” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus