Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vitomir Petković optužen da je “Dobojku” dao u bescijenje i odveo je u stečaj

Vitomir Petković (63) iz Doboja optužen je da je kao odgovorno lice pekare “Dobojka” prouzrokovao stečaj i time oštetio akcionare društva, Poresku upravu Republike Srpske i Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Protiv Petkovića optužnicu, koju je potvrdio Osnovni sud u Doboju, podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Doboju za krivična djela prouzrokovanje stečaja i nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica, pišu Nezavisne novine.

Terete ga da je kao odgovorno lice, odnosno direktor bez ograničenja pekare “Dobojka” a.d. Doboj cjelokupnu imovinu prodao za 259.500 KM jedinom kupcu “Proda montu” d.o.o. Doboj.

To je, kako se navodi u optužnici, uradio na osnovu samo jedne ponude, bez javnog oglašavanja, o čemu je sačinjen ugovor o prodaji nekretnina 22. novembra 2018. godine.

Takođe se navodi da je, po procjeni Poreske uprave RS, na poreskom računu “Dobojke” od 30. marta 2018. godine procijenjena vrijednost nekretnina iznosila 728.075,85 KM.

Nakon prodaje nepokretnosti, od prodaje imovine u vlasništvu a.d. “Dobojka”, umjesto da bi se obezbijedili uslovi likvidnosti poslovanja, neracionalno je raspolagao naplaćenim sredstvima.

“Iako je bio lično odgovoran za poreske obaveze privrednog društva, odobrio je izdvajanje sredstava u druge svrhe, a ne za plaćanje poreskih obaveza dobojske pekare ‘Dobojka’, usljed čega je prouzrokovana nesposobnost za pravovremeno podmirenje poreske obaveze. Povezanom pravnom licu ‘Petko komerc’ d.o.o. Doboj, čiji je osnivač i direktor P.V., supruga Vitomira Petkovića, vratio je pozajmicu u ukupnom iznosu od 136.900 KM, a sebi kao direktoru isplaćivao plate u mjesečnom iznosu od 1.800 KM sve do otvaranja stečajnog postupka. Iako je 31. marta 2019. godine za posljednjih trinaest radnika prestao radni odnos, čime je prestala i djelatnost preduzeća, dok nisu namireni povjerioci i to 107 akcionara, Poreska uprava Republike Srpske u iznosu od 61.724 KM i Uprava za indirektno oporezivanje BiH za iznos od 2.014,26 KM, kojima su nakon pokretanja stečajnog postupka i priznata prijavljena potraživanja”, navodi se u optužnici.

Dakle, terete ga da je kao direktor bez ograničenja neracionalnim trošenjem sredstava i njihovim otuđenjem u bescijenje prouzrokovao stečaj i time oštetio akcionare društva, Poresku upravu Republike Srpske i Upravu za indirektno oporezivanje BiH i počinio krivična djela prouzrokovanje stečaja i nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica.

Vijest Vitomir Petković optužen da je “Dobojku” dao u bescijenje i odveo je u stečaj se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus