Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vlada FBiH donijela odluku o pomoći radnicima. Pomoć traži i sindikat iz Sarajeva

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o izdvajanju sredstava u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Prema odluci, iz Budžeta Federacije BiH izdvajaju se sredstva u svrhu isplate jednokratne novčane pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBiH.

Izuzeti iz odluke

Iz odluke se isključuju izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija.

Zbog toga, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS postavlja pitanje Vladi KS da li to oni smatraju da radnici u KS nisu pogođeni inflacijom i da njima ne treba pomoć.

“Sindikat ukazuje na neravnopravan položaj radnika u KS i nezainteresovanost kantonalnih vlasti da se u ovim teškim vremenima ravnopravno podijeli breme posljedica trenutne krize.

Podsjećamo da je nakon sastanka predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Koordinacije osam sindikata radnika koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo upućen zahtjev za dostavu pisanog odgovora za isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo .

Na Zahtjev kojim se Koordinacija osam sindikata 16.9.2022. godine obratila Vladi Kantona Sarajevo da isplati jednokratnu novčanu pomoći svim radnicima u javnom sektoru u KS u iznosu od 1.080 KM u pisanom obliku nije dobijen odgovor.

Sindikati dobili usmeni odgovor

SIndikati su 24. oktobra dobili usmeni odgovor sa kojim nisu zadovoljni. Zato su, imajući u vidu da Vlada ima negativan stav po pitanju isplate pomoći u traženom iznosu, zatražili da Vlada Kantona Sarajevo razmotri mogućnost isplate pomoći eventualno u manjem iznosu jednako za sve radnike i da zauzme jasan stav, te da nas o novom stavu obavijesti u pisanom obliku.

Upućen je i zahtjev za nastavak pregovora oko sporazumnog utvrđivanja osnovice za obračun plata u 2023. godini. Upućen je i zahtjev/urgencija po pitanju pregovora oko zaključivanja/ispravke/dopune kolektivnih ugovora u djelatnostima kulture, komunalne privrede i zdravstva.

Sindikati svakodnevno dobijaju brojne upite da li će ova pomoć biti isplaćena. Zato se traži jasan odgovor na ovo pitanje od strane Vlade Kantona Sarajevo“, navodi se u objavi Sindikata.

Raport.ba