Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vlada RS ide u obračun s Ustavnim sudom BiH, intenzivira se otimačina državne imovine

Vlada RS pozvala je danas sve institucije izvršne vlasti da slijede zaključke Narodne skupštine tog entiteta u Bosni i Hercegovini kojima se odluke državnog Ustavnog suda BiH proglašavaju “antidejtonskim djelovanjem”.

“Vlada RS, polazeći od privrženosti RS Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, smatra neprihvatljivim odluke Ustavnog suda BiH kojom se podrivaju nadležnosti RS i urušavaju egzistencijalne osnove njenog postojanja”, saopćeno je danas nakon 4. posebne sjednice entitetske vlade.

Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 4. посебну сједницу, на којој је донијела Закључак којим је усвојила Информацију у вези са актом Предсједника Републике Српске.📌https://t.co/ajJmAK5H5j pic.twitter.com/tzxjTQk1ed— Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) March 13, 2023

Podsjećamo, Ustavni sud BiH stavio je 2. marta privremeno van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, a ranije ga je suspendirao Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prema tom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao RS, “po sili zakona” pripada njima.

To je u suprotnosti sa ranijim odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH. Ustavni sud i OHR ranije su presudili da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH kao državna je definisana nepokretna imovina koja je pripala BiH na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše socijalističke Jugoslavije iz 2001. godine.

Vlada RS je 13. marta “preporučila” Pravobranilaštvu i Upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS, da “kod svih postupaka u upravnim stvarima vezanim za građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume ili šumsko zemljište, a gdje su stranke u postupcima nosioci svojine javnog prava (RS, jedinica lokalne samouprave, javno preduzeće, javna ustanova ili druge javne službe koji su nosioci svojine javnog prava) sva sporna pitanja rješavaju sporazumno”.

“Vlada RS preporučuje Pravobranilaštvu RS da u skladu sa zakonskim nadležnostima, nastavi preduzimati aktivnosti radi zaštite i ostvarivanja imovinskih prava i interesa zastupanih subjekata, u skladu sa ovim zaključcima”, saopćila je Vlada RS.

Na današnjoj sjednici, Vlada RS zadužila je Generalni sekretarijat Vlade RS da, u saradnji sa resornim ministarstvima i akademskom zajednicom, pripremi “Informaciju o zaštiti prava i interesa RS povodom djelovanja Ustavnog suda BiH, koja će se dostaviti NSRS na razmatranje.

Predsjednik RS Milorad Dodik je nakon odluke Ustavnog suda BiH, kazao kako “nismo spremni ni za kakvo popuštanje na tom pitanju”. On je 9. marta rekao da će novim zakonom o nepokretnoj imovini (planiranim za dnevni red NSRS) ovaj bh. entitet vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH.


Raport.ba