Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vlada RS kreće u obračun s medjima, ministar o nacrtu zakona: Za klevetu i uvredu kazna i do 50.000 KM

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović, nakon današnje sjednice Vlade RS, iznio je medijima nacrt zakona kojim se u krivični zakon uvodi krivično djelo uvrede, klevete i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.

Ovim nacrtom nisu predviđene zatvorske kazne za počinioce, ali novčane kazne idu do 30 000 KM.

“Unosi se nova glava, krivično djelo protiv časti i ugleda i prvo krivično djelo koje je difinisano je uvreda, koje jasno i eksplicitno kaže da ko uvredi drugoga kaznit će se novčanom kaznom od 5 do 20 hiljada maraka”, kazao je ministar Bukejlović.

“Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem štampe, radija, TV ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 KM. Ako je učinilac bio izazvan nedostojnim ponašanjem uvrijeđenog ili je oštećeni pred sudom prihvatio njegovo izvinjenje zbog učinjenog djela, sud ga može osloboditi kazne. Ako je uvrijeđeni uvredu uzvratio, sud može oba ili samo jednog učinioca osloboditi od kazne”, pojasnio je ministar pravde.

“Definicija krivičnog djela klevete kaže da ko o drugom prenosi nešto neistinito što može štetiti njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili prenosi neistina, kazniće se novčanom kaznom od osam hiljada do 30 000 KM”, rekao je Bukejlović medijima.

Ako uvreda ili kleveta dovodi do većih posljedica po oštećenog, učinilac se kažnjava većom novčanom kaznom.

Unesena je i odredba – krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, a ko iznosi nešto iz ličnog i porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovom ugledu kazniće se novčanom kaznom.

Vlast kaže da tekst zakona nije usmjeren protiv slobode govora, ali medijska zajednica strahuje da će novi zakon biti korišten protiv pojedinih nezavisnih medija kako bi se ograničila njihova sloboda govora.

Raport.ba