Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vlada RS krije gdje je našla novac za otplatu bečkih obveznica

Ministrica finansija RS Zora Vidović kazala je da ovaj entitet uskoro kreće sa plaćanjem obaveza proisteklih iz emisije obveznica na Bečkoj berzi, koje na naplatu dospijevaju sredinom godine.

RS se 2018. godine zadužila na Bečkoj berzi 180 miliona maraka i taj novac mora da vrati do 30 juna. Vidović kaže da će svi oni koji su kupili obveznice biti isplaćeni, ali ne otkriva iz kojih izvora je novac obezbijeđen, piše Capital.

“Sredstva za isplatu tih obveznica biće obezbijeđena, tačnije već su obezbijeđena samo nisu na računu. Nema bojazni da se obveznice neće isplatiti, a do dana dospijeća biće namireni svi koji su ih kupili. Nema potrebe za brigu, sve će biti završeno na vrijeme i u skladu sa zakom”, kazala je ona.

S obzirom na to da ministarka Vidović tvrdi da je novac obezbijeđen, moguće je da RS oslanja na kredit od Mađarske od 110 miliona eura, a o kojem je pomenuti portal pisao krajem prošle godine.

Naime, kako se tada otkrilo, RS kod mađarske Izvozno – uvozne banke zadužuje na deset godina sa grejs periodom od godinu dana i po fiksnoj kamatnoj stopi od pet posto.

Vijest Vlada RS krije gdje je našla novac za otplatu bečkih obveznica se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus