Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vlada SBK usvojila prijedlog budžeta: “Značajno povećanja plaća i naknada zaposlenih”

Vlada Srednjobosanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici u Travniku usvojila je prijedlog budžeta SBK za 2023. godinu u iznosu od 305.700.000 KM i prijedlog zakona o njegovom izvršenju.

U odnosu na prošlu godinu, po riječima kantonalne ministrice finansija Mirjane Plavčić (HDZ BiH), budžet je uvećan za 31 milion maraka.

– Ovog puta naglasak smo stavili na socijalnu dimenziju proračuna jer je u odnosu na prošlu godinu došlo do značajnog povećanja plaća i naknada zaposlenih. Pokušaj je to da sustignemo dugogodišnje zanemarivanje plaća u odnosu na druge proračunske izdatke – rekla je Plavčić.

Tako je osnovica plaća zaposlenih uvećana s 330 na 363 KM.

– U odnosu na nacrt koji je usvojio Sabor prijedlog je uvećan za oko 3,7 miliona KM. Moram napomenuti da je najznačajnija izmjena u odnosu na nacrt to što je osnovica za obračun plaća zaposlenih uvećana sa 330 na 363 KM. U finansijskom smislu nema izmjena, nego je predložena vrijednost boda od 1.10 faktično preračunata u osnovicu – dodala je ministrica.

Kad su u pitanju ostale izmjene udžeta Plavčić je pojasnila kako se najznačajniji dio odnosi na nerealizirane rashode.

– Došlo je do izmjena u rashodima za stalna sredstva, a uglavnom se radi o nerealiziranim rashodima u 2022. godini tamo gdje su započete procedure koje će biti okončane u 2023. godini i zato smo povećali budžet – kazala je Plavčić.

Vijest Vlada SBK usvojila prijedlog budžeta: “Značajno povećanja plaća i naknada zaposlenih” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus