Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vlasti Neuma prijete rušenjem džamije, mještani tvrde da to neće dopustiti

U mjestu Rabrani, smještenom između Neuma i Stoca, vodi se pravna borba oko restauracije Tucaković-džamije.

Naime, dok općinski načelnik Dragan Jurković prijeti urušiti već odrađene radove, mještani poručuju da oni to neće dopustiti.

Vlastitim sredstvima i donacijama obnavljaju džamiju

Vlastitim sredstvima i donacijama obnavljaju džamiju, koja, kažu, služi da se podstiče povratak Bošnjaka u ove krajeve, prenosi Federalna.ba.

Iako u Rabranima danas živi svega nekoliko porodica, odlučnost za očuvanje onoga što im već četiri stoljeća pripada veća je, kažu, nego ikad.

Zbog toga nekoliko godina vode pravnu borbu sa općinskim načelnikom u Neumu za proširenje i adaptaciju Tucaković džamije. Inače, ovo je jedini vjerski objekat za muslimane koji žive u ovoj općini.

„Mi smo nastavili adaptaciju prije dvije godine. Počeli smo je da uredimo sve ono što džamiji nedostaje. Da izradimo mokri čvor, tj. abdestanu, da uradimo ulaz i, naravno, munaru.

To je osnovno što svaka džamija treba da ima“, govori Ejub Tucaković.

Dodaje kako su već na početku naišli na birokratske barijere – Općina je odbacivala njihove zahtjeve.

Zahtjeve su odbacivali, kažu, pod opravdanjem da se objekat ne nalazi na zemlji koja pripada Medžlisu ili da su radovi preuranjeni. To mještanima nije dovoljan argument.

Inicijativu za obnovu džamije su sami pokrenuli i donacijama već uspješno veliki dio posla uradili.

Iako je inspekcija nekoliko puta izlazila i prijetila da će zabraniti da se dalje vrše radovi na vjerskom objektu u Rabranima, mještani to nisu dopustili. Rekli su da će zabraniti bilo kakav pokušaj njegovog rušenja.

Ramiz Tucaković tvrdi kako Općina nema nikakav povod za zabranu:

“Jednostavno, vjerujte, to je van svake pameti”.

Podršku mještanima u obnovi džamije pružaju građani iz okolnih mjesta. Oni svojim dolaskom na vjerske obrede u Rabranima pokazuju važnost njenog postajanja ovdje.

Tako se i u petak džamija tokom molitve ispunila vjernicima.

„Od prošle godine, od marta, na prijedlog muftije mostarskog Salema ef. Dedeovića, ovdje se klanja svaka džuma. Hvala Allahu i nadamo se da ćemo uz Božiju pomoć i nastaviti“, kazao je Mehmed ef. Delić, iz MIZ Stolac.

Oglasio se načelnik Neuma

Ilham Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje MIZ Mostar, navodi kako lokalne džematlije, strani gosti, posjetioci iz BiH i cijelog svijeta koji dolaze u jedini bh. grad na moru, koji tu provode svoje odmore, traže adekvatan prostor kako bi dostojanstveno mogli obavljati svoje vjerske obaveze.

Prozvana strana, općinski načelnik Neuma Dragan Jurković (HDZ BiH) poručuje kako želi da sve bude po zakonu:

“Ja sam više puta naglasio da ne želim od ovoga stvarati nikakav slučaj. Ne želim uvlačiti politiku u vjeru. Ovdje se isključivo radi o kršenju zakonskih propisa“.

Iz Medžlisa Islamske zajednice, kao i mještani, ističu da neće odustati od podnošenja zahtjeva prema općinskim strukturama da se odobre radovi.

Poručili su kako je ovo pitanje vjerskih prava i sloboda zbog čega se nadaju pozitivnom ishodu cijele priče.

Raport.ba