Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vrhbosanska nadbiskupija prikupila 240.000 KM za Siriju i Tursku

Župe i samostani u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u nedjelju, 19. februara, pod misama prikupljali su dodatnu milostinju za potresom stradala područja u Siriji i Turskoj te su skupili iznos od 240.000 maraka.

Prispjela sredstva će ekonomat nadbiskupije, kao što je i najavljeno, uplatiti na račun Caritasa BiH koji će onda ista preusmjeriti za potrebite u spomenute dvije zemlje, saopćeno je u ponedjeljak iz Vrhbosanske nadbiskupije.

“Prema odredbi Vrhbosanskog ordinarijata, sve župe u nadbiskupiji, njih 155, zajedno sa samostanima u kojima se služe mise s narodom, bile su pozvane u nedjelju, 19. februara, prikupljati posebnu kolektu za potresom strala područja Sirije i Turske”, dodaje se u saopćenju.

U nekim župama ta akcija je nastavljena i kroz dvije naredne sedmice te je zaključena s nedjeljom, 5. marta, čime se u konačnici došlo do iznosa od 240.000 maraka.

Uz novčana sredstva, u svim župama i samostanima također se molilo za sve stradale u razornom potresu te za sve one koji su ostali bez dragih osoba.

Ovom akcijom Vrhbosanska nadbiskupija priključila se brojnim institucijama i pojedincima koji su odlučili pružiti podršku i pomoć Siriji i Turskoj, navodi se u saopćenju.

Raport.ba