Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Vučić poslao sina Danila na obilježavanje neustavnog dana RS, a on nije bio godinama: Lažu sarajevski mediji. Kao otac sam ponosan

O jučerašnjem obilježavanju neustavnog dana RS ne prestaje se pričati zbog niza skandaloznih poruka. Međutim, ono što je posebno privuklo pažnju javnosti je i potez predsjdnika Srbije, Aleksandra Vučića. Naime, Vučić je odlučio da pošalje svog sina Danila na obilježavanje neustavnog dana RS. Sinoć se o tome oglasio i Vučić, koji je imao svoju verziju priče. Kazao je da je njegov sin Danilo nije bio na proslavi neustavnog 9. januara – Dana Republike Srpske kao dio zvanične delegacije Srbije.

Ponosan na sina Danila

“Ovo smo moj prvenac Danilo i ja. Slikali smo se u okolini manastira Hilandar prije dva dana. Odmah poslije toga krenuli su najodvratniji napadi. I to ne samo na mene, već i na moje dijete. Zato što je otišao na proslavu dana Republike Srpske u Banja Luku i Istočno Sarajevo. Lagali su podjednako i tajkunski mediji u Beogradu, i zagrebački i sarajevski, kako je dio zvanične delegacije Srbije. Kako to ni Staljin ni Tito nisu radili, a odlazak na oba mjesta bila je samo Danilova želja i ništa više.

Uzgred, kao otac, ponosan sam što je mom starijem sinu ljubav prema RS i našem narodu na Kosovu važnija od svih drugih stvari. I nadam se da sam makar malo doprinio vaspitavajući ga na takav način. A sad, pišite šta hoćete. Živjela Srpska, živjela Srbija!”, napisao je Vučić.

View this post on Instagram A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Podsjetimo, Danilo Vučića sin predsjednika Srbije Aleksandra nalazio se među počasnim zvanicama u Istočnom Sarajevu na obilježavanju Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Danilo je bio tu iako nema službenu funkciju.

Aleksandar Vučić  samo je jednom došao na obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske. Desilo se to 2016. godina kada je prvi put obilježen nakon odluke Ustavnog Suda BiH o njegovoj neustavnosti.

Svakako da je ovaj potez Vučića da pošalje svog sina na obilježavanje neustavnog dana RS izazvao polemiku i među stručnjacima u Srbiji.

Stoga su sagovornici tablpida Danas bili saglasni da je svjetskoj historiji nezabilježeno da predsjednik jedne države poslao svog sina u drugu državu na ceremoniju kao što je učinio Aleksandar Vučić.

Nisu uradili čak ni Staljin ni Tito

Vanjsko politički analitičar Boško Jakšić kaže da tako nešto nisu nikada uradili čak ni Staljin ni Tito.

“Zaista za takve primjere ne znam. Ima raznih primjera u smislu toga da se koriste, odnosno da se kao emisari šalju neke značajne i poznate ličnosti. Imate glumicu Angelinu Jolie u Ujedinjenim nacijama, pa UNESCO često koristi ambasadore u svjetu poznatih imena. Relativno skoro je, recimo, unuk Roberta Kennedyja imenovan za specijalnog američkog predstavnika za Sjevernu Irsku. Ali, to su sve primjeri koji su van familije. To je korištenje slave nekog imena koje onda treba da pomogne nekom poslu”, kaže Boško Jakšić.

Vučić je ponosan na svog sina, ali ni sam se nije pojavio niti poslao svoju najbližu saradnicu. Zanimljivo je da ove godine nije bilo ni Ane Branabić. Jučerašnjem skandaloznom obilježavanju prisustvovali su ministri iz Srbije Ivica Dačić, Danica Grujičić, Nikola Selaković.

Raport.ba