Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Washington ekspresno poslao urgenciju u EU: Pojačajte snage EUFOR-a u BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez jučer je u okviru zvanične posjete Washingtonu, održao niz sastanaka s američkim zvaničnicima u Bijeloj kući, State Departmentu, a na kraju dana u Pentagonu se sastao s Colinom Kahlom, podsekretarom Ministarstva odbrane za politiku SAD-a, To je i najviši rangirani zvaničnik američke administracije sa kojim se Helez sastao.

Helez je Kahla upoznao sa aktuelnom situacijom u BiH, koja je bitno uslovljena uticajem ruske agresije na Ukrajinu.

SAD uputile zahtijev EU da se pojača misija EUFOR-a u BiH

Kahl je, kako je saopćeno, istakao čvrstu opredijeljenost Vlade SAD-a na podršci očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstvenosti Bosne i Hercegovine, naglasivši da je čitavu svoju karijeru posvetio pitanjima sigurnosti na Balkanu, pa samim tim i Bosne i Hercegovine.

Pozivajući se na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da budućnost i stabilnost Balkana zavise od NATO-a, Kahl je naglasio:

“Vlada SAD i Pentagon nastavljaju da razmatraju sve opcije u vezi pojačane podrške BiH, posebno provođenju reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava. Naše opredjeljenje je da intenziviramo podršku i proširimo nivo saradnje između BiH i NATO i tražićemo od evropskih partnera da pojačaju vojno prisustvo u misiji ALTEA”.

Ugledni novinar Ivo Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, sinoć je objavio na Twitteru da će SAD od partnera iz EU zatražiti pojačanje snaga EUFOR-a u BiH.

“Iz američkih izvora saznajem da su Sjedinjene Države, preko State Departmenta, uputile zahtijev EU da pošalje pojačanje snagama EUFOR-a u BiH odmah nakon izjava Milorada Dodika o otcjepljenju RS. Evropska Unija bi trebala reagirati u idućih nekoliko dana”, objavio je Puljić.

Iz americkih izvora saznajem da su Sjedinjene Drzave, preko State Departmenta, uputile zahtijev EU da posalje pojacanje snagama EUFOR-a u BiH odmah nakon izjava Milorada Dodika o otcjepljenju RS-a. Europska Unija bi trebala reagirati u iducih nekoliko dana. Toliko od mene.— Ivo Puljic (@ipuljic57) April 13, 2023

To je potvrdio i ministar odbrane Zukan Helez govoreći za Al Jazeeru kazavši da je State Department poslao zahtjev prema EU u kojem se traže jačanje misije EUFOR-a u BiH ALTHEA u BiH.

Govoreći o inicijativi da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga, Helez kaže da je to njegova ideja zbog prijetnji otcjepljenja.

“Vrlo jasno želim da kažem da će svaki pokušaj otcjepljenja bilo kojeg dijela države BiH naići na brutalan odgovor. I zato ja molim sve one neodgovorne političare koji stalno potenciraju, ne znam iz kojih razloga, da će napraviti neko otcjepljenje, da rade na tome, da su spremni, i tako dalje – da to ne rade. Najveću štetu nanose sebi i “onom narodu kojeg predstavljaju”,” poručuje Helez i dodaje da mu nije jasno “otkud sad ta priča da se pokuša praviti probleme”.

“To nije neka sitnica, ako kažete ćete se vi odvojiti od BiH, to svako živ u BiH zna da ne može proći bez sukoba. I zato molim te neodgovorne političare da se urazume. I to je moja reakcija na njihovu akciju – da pozovem američke oružane snage da jednom jedinicom budu prisutni u BiH, sve do onog momenta dok ne budemo članica NATO saveza,” poručuje Helez.

Podsjećamo, i Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini optužila je Dodika za “antidejtonsko djelovanje”.

Dodikova retorika se opisuje kao “separatistička”

Dodikova retorika se opisuje kao “separatistička” te ističe da njegove prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine “predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije”.

Kako je istaknuto u poruci Ambasade objavljenoj na Twitteru u utorak, “prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja”.

“Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini”, navodi se u poruci.

Ta reakcija uslijedila je nakon što je Dodik nedavno Bosnu i Hercegovinu još jednom nazvao neuspješnom zemljom, kazavši da se u RS vodi “antikolonijalna borba”.

Milorad Dodik je od ranije na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba zbog djela korupcije i narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine.

Raport.ba