Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zahiragić se izvinio jer je rekao Čamdžiću ‘lažeš, pseto balijsko’, ali kaže da nije promijenio mišljenje o njemu

SDA-ov Haris Zahiragić brutalno je na društvenim mrežama izvrijeđao federalnog zastupnika Naše stranke Mirsada Čamdžića.

“Lažeš, pseto balijsko! I ne, nije uvreda napisati istinu, jer oni su ponosni na svoj baliluk, uvreda je lagati i stavljati nekome riječi u usta u prime time emisiji”, napisao je Zahiragić na Twitteru.

Lažeš, pseto balijsko!I ne, nije uvreda napisati istinu, jer oni su ponosni na svoj baliluk, uvreda je lagati i stavljati nekome riječi u usta u prime time emisiji. pic.twitter.com/3x8jsyeBZb— Haris Zahiragić (@HarisZahiragic) March 11, 2023

Čamdžić je u emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem, u kojem je Face to Face bio sa SDA-ovcem Fahrudinom Skopljakom kazao da SDA plaši Bošnjake svojom pričom o propasti države jer oni nisu vlast. On je naveo da je SDA uspostavila neobegovat koji važi samo za njihove ljude i da nema sistema kažnjivosti.

Čamdžić nije htio komentirati izjavu Zahiragića u kojoj je pitao kako neki homoseksualac može glasati za nekog iz NiP-a.

“U njegovim savezničkim zemljama, Kini, Srbiji Rusiji, kojima on želi da okrene SDA, bolje situacija”, izjava je Čamdžića koja je očito izazvala bijes kod SDA-ovca pa je Zahiragić krenuo s uvredama.

Nakon brojnih kritika, Zahiragić se danas izvinio. Na svoj način. Kaže da je riječima “lažeš pseto” zapravo citirao novinara (kojeg jako cijeni), Andreja Nikolaidisa koji je na takav način prije neki dan odgovorio Draganu Miokoviću iz “Naše stranke”.

“To me ne amnestira od kritika. Iako se kod nas u narodu kaže “lažeš kao pas” – ipak je sinoćnji tweet bio previše, jer mi ne trebamo biti kao oni. Dodao sam epitet balijski, prije svega radi teške optužbe Čamdžića da je SDA, tobože, stvorila “neobegovat” u Bosni i Hercegovini. A to je, veoma opasna teza koju su salonski ljevičari preuzeli od neprijatelja ove države.

Mi smo, bez obzira šta o tome mislio Čamdžić ili radikalni hercegovački portali, demokratska država i društvo. Balija, u tom smislu, što se mene tiče, označava čovjeka koji se stidi svoga identiteta, porijekla i pripadnosti. Čovjeka, Bošnjaka, koji ima neki autokompleks”, piše Zahiragić danas na Facebooku.

Kaže da to ima potpuno drugačije značenje kada to kaže Bošnjak – Bošnjaku te da tu nema dehumanizacije ni islamofobije, “kako neki neuvjerljivo tvrde”.

“Prije 15-tak dana, gostovao sam na FACE-u, a od tada, do danas, svaki dan neko iz stranaka Trojke i medija, svjesno ili ne, pogrešno protumači moje riječi vezane za potencijalnu potrebu Bošnjaka da traže i nove prijatelje u svijetu u slučaju nastavka politike dijela međunarodne zajednice oličene u Izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH u izbornoj noći, kojim nam je stavljen embargo na demokratiju. Iako sam snažno naglasio kako je to moj lični stav, pokušavaju ga predstaviti kao stav SDA. Iako sam to rekao uslovno, prave se da ni to nisu čuli. Iako sam rekao da bez obzira na to, naravno trebamo ostati na zacrtanom euroatlanskom, a posebno atlantskom putu, okreću na to da sam tobože antizapadno orijentisan”, žali se Zahiragić.

Kaže da ti neki odlaze i korak dalje, optužujući ga da podržavam nedemokratske vrijednosti koje temelje države poput Kine i Rusije…

“Čamdžić je to sinoć uradio veoma drsko. I to nije jedina laž koju je sinoć izrekao, skoro sve što je izgovorio je brutalna neistina. Nije mu ni prvi put… Uvijek to radi u javnim nastupima. 100 puta ponovljena laž, nažalost često postaje “istina”, a ja ne mogu svaki dan demantovati razne ljude po raznim medijima. Zato sam ovako snažno reagovao, a kako bi stavio fokus na tu sistematsku potvoru kojom sam danima izložen”, napisao je Haris Zahiragić u podužem statusu.

Ipak, pojasnio je kako u ovih 15-tak sati nije ni najmanje promijenio mišljenje o Čamdžiću, o njegovom nastupu, niti o njegovoj “politici” generalno. Tvrdi da ga je “veliki broj ljudi u tome podržao, kako javno tako i privatno, jer mnogi vide šta se zapravo dešava”, ali da se ipak izvinjava javnosti koja ne treba da bude izložena ovoj vrsti javne komunikacije. Prije svega onom dijelu javnosti koji ga podržava.

“P.S. Ispravno su i pojedini primijetili da od ovog nespretnog i neadekvatnog tweeta, mnogi pokušavaju napraviti temu, samo kako bi skrenuli pažnju sa sinoćnjeg razvaljivanja još težih neistina Asima Kurjaka kao “krunskog svjedoka” progona profesorice Izetbegović. Svjedok im je, ali ono do kraja, diskreditovan.Pa evo, da barem kroz ovaj post scriptum vratim fokus na tu temu, a o njoj ću, svakako, i sam pisati”, završio je Zahiragić.


Raport.ba