Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zastava BiH se zavijorila u New Yorku. Kako su Bosanci postali vitalni dio američkog grada?

Prvog marta obilježava se Dan nezavisnosti BiH, dan kojim je obilježena nezavisnost Bosne i Hercegovine od bivše Jugoslavije prije 31 godinu.

Ceremonija podizanja zastave održana je u petak u parku Hanna ispred gradske vijećnice američkog grada Utice. U ovom su se gradu u američkoj saveznoj državi New York članovi lokalne bosanske zajednice okupili kako bi proslavili svoje naslijeđe i kulturu.

Zastava BiH podignuta na ceremoniji

Okićeni plavom i žutom bojom, dominantnim bojama zastave zemlje, mnogi su članovi zajednice s iščekivanjem čekali da vide kako se zastava njihove domovine vijori iznad grada koji sada nazivaju domom.

Događaj je prvobitno bio zakazan za srijedu, 1. marta. No, vremenski uvjeti spriječili su održavanje ceremonije, prenosi Daily Sentinel.

Odgoda nije umanjila veselje, čak ni kad se još jedna zimska oluja približila gradu.

Gradonačelniku Utice Robertu Palmieriju pridružile su se Hanka Grabovica, predsjednica Udruženja Bosansko-američke zajednice i Elvisa Alikadić, direktorica humanitarnih poslova i koordinatorica volontera/hitne pomoći u Udruženju.

Svi su se obratili okupljenima. Pozdravili su važnost ne samo simboličnog podizanja zastave, već i toga kako je bosanska zajednica u Utici postala vitalni dio gradske strukture od početka rata u Bosni 1990-ih.

“Svake godine, od 2019. godine, svjedočimo ovom trenutku”, rekla je Grabovica povodom ceremonije.

“Ovaj događaj je važan za sve nas. Ovom manifestacijom slavimo našu kulturu, tradiciju. To je podsjetnik da nikada ne zaboravimo odakle smo potekli. Ključno je da poštujemo svoje nasljeđe i prigrlimo svoje korijene.”

“Dok rastemo, rastemo zbog onoga što ste učinili za nas”, rekao je gradonačelnik, podsjetivši okupljene na njihova postignuća i utjecaj otkako su došli u Uticu.

Oživjeli dijelove grada

“Došli ste ovdje i oživjeli dijelove našeg grada. Da nismo bili partneri, grad ne bi bio veliki grad kakav je danas. Kao gradonačelnik, kao prijatelj, kao susjed, zahvaljujem vam.

Zahvaljujem vam na onome što donosite našem gradu. Zahvaljujem vam jer smo vrlo raznolik grad. Zahvaljujem vam jer svima dajete nadu. Spremni ste pomoći svima i to je ono što Utica jeste.”

Prije nego što se zastava počela podizati, Palmieri je prepustio riječ Alikadić.

Ona je pročitala gradonačelnikov proglas kojim se 1. mart priznaje i obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u gradu Utica.

Odmah nakon, okupjleni su gledali kako se plavo-žuta zastava s dijagonalnom linijom od devet bijelih zvjezdica polako diže uz jarbol.

Prolomio se pljesak dok se potpuno razvila na nježnom povjetarcu – ponosno povezujući domovinu – dalekom, ali nikad zaboravljenom — s mjestom koje sada nazivaju domom.

Raport.ba