Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Završen protest protiv nasilja u Jablanici: Građani uzvikivali “Amire u zatvor”

Više stotina građana iz raznih dijelova naše zemlje protestovalo je u Jablanici u znak podrške Enisi Klepo koju je brutalno pretukao poslodavac – vlasnik hotela “Jablanica” kad je zatražila platu.

Nakon performansa posvećenog ženama žrtvama nasilja, demonstranti su prošetali Jablanicom i zaustavili se kod hotela “Jablanica” u kojem je Enisa radila.

Protest je na tom mjestu i okončan.

Građani su uzvikivali “Amire u zatvor”, aludirajući na vlasnika koji je brutalno pretukao radnicu, javlja N1.

Građani su sve vrijeme skandirali i koristili pištaljke, a policijske snage osiguravale su hotel Jablanica.

Građani su na protestu pročitali i svoje zahtjeve:

Prvi zahtjev je hitno i ubrzano postupanje u slučaju nasilja nad Enisom Klepom, krivična odgovornost za nasilnika i saučesnike u nasilju te brzo i transparentno procesuiranje u skladu s važećim zakonodavstvom.

“Tražimo pooštravanje kazni za počinitelje nasilja nad ženama. Pozivamo sve nadležne inspekcije da redovno vrše inspekcijske nadzore, da konačno počne s radom Zavod za besplatnu pravnu pomoć HNK, pristup kvalitetnoj psihološkoj pomoći za žrtve nasilja, dosljednu primjenu Zakona o radu FBiH i izmjenu toga zakon kako bi se vratilo dostojanstvo radnicima te temeljita istraga svih slučajeva nasilja na radnom mjestu da se identificiraju počinitelji i snose sankcije”, naveli su.

Raport.ba