Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zbog čega je UDT formirao predmet protiv glavnog tužioca Milanka Kajganića

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) po službenoj formirao je disciplinski predmet protiv glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića. Predmet je formiran nakon gostovanja Kajganića u emisiji pečat koja je u četvrtak navečer emitirana na RTRS-u.

UDT će, u skladu sa svojim nadležnostima, analizirati cjelokupan Kajganićev javni nastup te se fokusirati na to postoji li nešto neprimjereno što je Kajganić rekao. U fokusu UDT-a, kako nezvanično saznajemo, mogli bi se naći navodi o državnoj imovini i negiranju genocida koje je Kajganić iznio na RTRS-u.

Kajganić je, govoreći o tzv. Inzkovom zakonu, kazao da je Tužilaštvo zaprimilo između 70 i 80 prijava za negiranje genocida.

Kajaganić kaže da krivično djelo negiranja genocida mora ispunjavati dva uvjeta.

“Prvi je da postoji pravosnažno utvrđena i presuđeno da je postojalo to krivično djelo. Drugi dio koji bi trebao biti ispunjen jeste da je to negiranje ili umanjenje radi na način koji bi mogao proizvesti posljedicu odnosno koji bi mogao dovesti do napada na određenu vjersku ili etničku skupinu.

Javnost to drugo obično izgubi iz vida. Onda imamo to da javnost misli da je imamo novi zakon koji zabranjuje negiranje genocida i da je svaka polemika oko toga da li je negdje bio genocid ili nije.

To nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH”, riječi su Kajganića.

Raport.ba