Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Željka Cvijanović o odnosima u Predsjedništvu BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović kaže kako je ponovo obavijestila i predsjednika Hrvatske i premijera koji se bavi pitanjem odlaganja otpada na Trgovskoj gori.

“Postoji velika zabrinutost i građana i opština i institucije na svim nivoima vlasti intervenisale u smislu da se traži da Hrvatska preispita svoju odluku i da se ponaša u skladu sa odredbama ESPOO konvencije i koja podrazumijeva da se radioaktivni otpad skladišti u blizini gdje e se on proizvodi”, kaže Cvijanović.

Željka Cvijanović o odnosima sa Hrvatskom

Ono što su oni uradili do sada je nekoliko proceduralnih koraka, kazala je ona.

Cvijanović je kazala da sa svim državama u okruženju imamo dobre odnose, da rješavamo otvorena pitanja:

“Mi sa Hrvatskom imamo još uvijek neriješeno pitanje ratifikacije sporazuma o granici. On je davno ispregovaran, potpisan 1999. godine ali nije nikada ratifikovan, to su sve stvari koje će morati doći na dnevni red i to je bila prilika da se o svemu tome priča na otvoren način.”

Cvijanović je rekla da vanjska politika zavisi od unutrašnjeg dogovora. Međutim, kaže da je veoma teško iskomunicirati vanjsku politiku ukoliko nema dogovora među domaćim političarima.

„Ukoliko nemate definisanu politiku na unutrašnjem planu vrlo je teško da iskomunicirate nešto na spoljnjem planu da to bude kohezivno“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, u BiH dugo godina su zauzimani suprotstavljeni stavovi, te da je to teško promijeniti i da ne postoji dovoljno povjerenja.

„To treba postepeno izgrađivati. Najbolja stvar je unutrašnji dogovor, a spoljna politika je posljedično rezultat unutrašnjeg dogovora“, rekla je Cvijanović za BHT.

Cvijanovića je konstatovala da bi u BiH dogovor bio moguć, ukoliko ne bi bilo uplitanja sa strane.

Izjavila je da će institucije RS sigurno oštro reagovati ukoliko Christian Schmidt donese bilo kakvu odluku koja se odnosi na njenu imovinu.

Ona je rekla da međunarodna zajednica više ne postoji, nego da je to međunarodni faktor koji reaguje u Bosni i Hercegovini.

Unutrašnji odnosi

„Nije normalno da, bilo ko, ko je stranac i ko nije izabran u vašoj zemlji i ne polaže račune građanima te zemlje, da može da interveniše. To je ponižavajuće“, rekla je Cvijanović.

O odnosima unutar BiH kaže da je mnogo problematičnih stvari i mnogo uzurpacija kojima treba stati u kraj i vratiti procese u institucije u skladu sa ustavnim nadležnostima.

“Ne znam da li će to biti moguće sa mojim sadašnjim kolegama. Mislim da sve predradnje treba napraviti da bi to bilo moguće. Ja sam uvijek partner za pravljenje i normalnog ambijenta i da nikome niko ništa ne krade ne uzurpira, da ga ne maltretira, uvijek sam za tu varijantu i to je moj pristup”, kaže ona.

Govorila je i tome da li je Predsjedništvo funkcionalno.

“Pa mi smo do sada ono što je bilo na dnevnom redu i što smo mogli da stavimo na dnevni red usvajali smo, ali ima stvari koje stoje sa strane jer se o njima ne slažemo, pa kada dođe virijeme da se složimo vjerovatno će biti na dnevnom redu.

Na neki način možemo reći da funkcionišemo u skladu što su naše nadležnosti i što su tačke koje  mi treba da razmotrim. Do sada je bilo veoma važnih odluka na koje naše, lokalne zajednice ne čekaju, niti neke druge institucije, ali sigurno ima mjesta koja su veoma problematična”, kaže Cvijanović.

Ona je optimista da kada ljudi žele razgovor, može se doći do rješenja.

“Rješenja nema, kada nema razgovora“, zaključila je Cvijanović.

Raport.ba