Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Željka Cvijanović o Schmidtovoj odluci: Može biti gore i od goreg

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović istakla je da je nedopustiv intervencionizam bilo kojih stranaca.

Tvrdi da se oni postavljaju iznad demokratski izabranih institucija praveći dodatne razdore u BiH i uporno je držeći u stanju nedovršenog eksperimenta.

Da stvar bude gora, dodala je Cvijanović, u prošlosti su visoki predstavnici djelovali izvan ovlaštenja datih Dejtonskim sporazumom.

“Ali, da stvar može biti gora i od goreg dokaz je ponašanje Christiana Schmidta koji nije dobio ni podršku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tu poziciju, a interveniše u Ustav i zakonodavstvo u BiH”, naglasila je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Ona je upitana da prokomentariše odluku vsokog predstavnika u BIH da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini.

Cvijanović je rekla “da je godinama i Ustavni sud BiH uz pomoć stranih sudija, koji su u dosluhu radili sa visokim predstavnicima, umjesto da štiti ustavnost i zakonitost, proizvodio propise s namjerom da kreira neku novu ustavnopolitičku realnost”.

“Imovina Republike Srpske pripada njoj i reguliše se njenim zakonodavstvom, jer nigdje u Ustavu BiH ne piše ni da pripada BiH, niti da se na tom nivou reguliše”, rekla je Cvijanović.

Raport.ba