Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Zloupotreba djece u političke svrhe je nedopustiva!

“Za vrijeme izborne kampanje, u periodu kada politički subjekti koriste sve raspoložive resurse i načine da građanima prodaju svoj proizvod, neke od političkih stranaka u svakom izbornom procesu naprave korak dalje”, saopštili su iz Platforme za progres.

“Svoje izborne programe i borbe za fotelje sprovode preko najranjivije kategorije, naše djece.

Iako Izborni zakon iz izbornog procesa isključuje mlađe od 18 godina, uz nepostojanje adekvatne zakonske zaštite, neki od političkih subjekata ih iskorištavaju za izbornu kampanju, smatrajući da će uz pomoć dječijih nevinih osmijeha doći do srca birača.

Takvih primjera je mnogo, fotografije, video zapisi i slično gdje se koriste sve zakonske mogućnosti, pa makar se one kosile sa moralnim vrijednostima, čime jasno pokazuju da neće predavati značaj za uspostavu zakonskih regulativa koje će u budućnosti zaštititi našu djecu i zabraniti ovakve zloupotrebe.

Zloupotreba djece u političke svrhe nažalost je u BiH prisutna tokom svakog izbornog ciklusa jer zakon ne štiti najmlađe, a jasna upozorenja ombudsmana o kršenju prava djece se ignorisana”, poručili su.

Vijest Zloupotreba djece u političke svrhe je nedopustiva! se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus