Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Ako mislite da će frizer ili pecivo biti jeftiniji, ništa od toga

Ekonomista Faruk Hadžić na svom Facebook profilu komentirao je trenutne stope inflacije u Federaciji Bosne i Hercegovine te ukazao što građani mogu očekivati kada je ona u pitanju.

Kazao je da statistički podaci o cijenama u siječnju pokazuju da je došlo do dodatnog rasta u odnosu na prosinac. Pojasnio je da je to u suprotnosti tvrdnjama pojedinih ekonomista da će se početkom ove godine desiti snižavanje cijena, posebno, kako je naveo, hrane.

Naglasio je da je upravo u ovom segmentu bilo dodatno poskupljenje te podsjetio da građani najveći dio prihoda troše na prehrambene proizvode.

“Podaci za siječanj pokazuju sljedeće vrijednosti: Indeks potrošačkih cijena iznosi 14,7 posto – godišnja inflacija i 24,5 posto – inflacija u odnosu na bazni period. Indeks kretanja hrane iznosi 22,0 posto – godišnja inflacija i 42,5 posto – inflacija u odnosu na bazni period”, kazao je Hadžić.

Prema njegovom mišljenju u narednim mjesecima, može se očekivati smanjenje godišnje stope inflacije, ali da to ne znači da će se cijene svih proizvoda vratiti na prethodni nivo, već da će se nastaviti sporiji rast cijena u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je pod pretpostavkom da neće biti iznenadnih globalnih događaja.

“Ako mislite da ćete jeftinije plaćati frizerske usluge ili pecivo u pekari te da će se cijene vratiti na nivo s početka pandemije (koronavirusa), od toga nema ništa”, dodao je.

Drugim riječima, do rasta cijena će i dalje doći, ali sporije nego prije, što će značiti da smo statistički “pobijedili“ inflaciju.

Ukazao je da sporiji rast cijena znači da smo “statistički” pobijedili inflaciju, piše Akta.ba.

 

Centralna.ba